Κορονοϊός: Το μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει πότε τελειώνει η πανδημία – Τι βλέπει για την Ελλάδα

στις

Ένα μαθηματικό μοντέλο βοηθά τους επιστήμονες να προβλέψουν ποτε περίπου μπορει να τελειώσει η πανδημία – Τι βλέπει για τη χώρα μας. 

Το μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπεται η ημερομηνία που θα σβήσει η πανδημία σε δεκάδες κράτη παρουσίασαν ερευνητές του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης. Το μοντέλο πρόβλεψης ανανεώνεται καθημερινά με επίσημα δεδομένα και βασίζονται σε θανάτους και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι προβλέψεις του μπορεί να τροποποιούνται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω.

Στις προβλέψεις του για τη χώρα μας, το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρει ότι το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 12 Ιουλίου.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, το συγκεκριμένο μοντέλο προέβλεπε ότι το τέλος της πανδημίας για όλον τον κόσμο σε ποσοστό 100% πρόκειται να συντελεστεί περίπου στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή και ενώ η αρχική πρόβλεψη έλεγε 27 Νοεμβρίου. Στους πίνακες που επισυνάπτονται εμφανίζονται τρία σενάρια, δηλαδή η ολοκλήρωση της πανδημίας σε ποσοστό 97%, 99% και 100%.

pinakas1

Για να συντάξουν τις ημερομηνίες αυτές οι ερευνητές βασίστηκαν στην αρχή ότι η εξέλιξη της COVID-19 δεν είναι τυχαία αλλά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Δηλαδή, έναν κύκλο ζωής που ξεκινά από το ξέσπασμα και προχωρά στη φάση επιτάχυνσης, το σημείο καμπής, την αποκλιμάκωση και τέλος την σταδιακή παύση ή το τέλος. Ενας τέτοιος κύκλος είναι το αποτέλεσμα μέτρων και συμπεριφορών που έχουν υιοθετηθεί κατά της πανδημίας από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων (αποφυγή επαφής) αλλά και κυβερνήσεων (κλείσιμο πόλεων) αλλά και των φυσικών περιορισμών του οικοσυστήματος. Ετσι οι πανδημικοί κύκλοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Αναλόγως διαφέρουν και οι προβλέψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα φαίνεται να απαλλάσσεται πλήρως από τον ιό στις 28 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στις 20 έως και 27 Αυγούστου. \

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόβλεψη είναι ακόμη χειρότερη καθώς τα στοιχεία δείχνουν απαλλαγή από τον κορωναϊό από 5 Σεπτεμβρίου έως και 20 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πιο αναθεωρημένα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό paper.Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 30 Αυγούστου για την Ιταλία, την 5η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 8 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 2 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

pinakas8

Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη ΕΔΩ

https://www.news4health.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s