Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών


Η 4η Μαΐου καθιερώθηκε ως «Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών» στη μνήμη 5 εθελοντών πυροσβεστών της Εθελοντικής Π.Υ. Geelong West οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε δασική πυρκαγιά στο Linton- περιφέρεια της Βικτώριας- στην Αυστραλία στις 2 Δεκεμβρίου 1998.
Στις 4 Ιανουαρίου 1999 η Πυραγός JJ Edmondson απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε συναδέλφους και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο με την πρότασή της, «να καθιερωθεί διεθνής ημέρα/αργία αφιερωμένη στον Πυροσβέστη που καθημερινά ρισκάρει την ζωή του για το συνάνθρωπο και σε μνήμη όλων των πυροσβεστών που έχουν χάσει την ζωή τους στο καθήκον.
Η πρόταση της, είχε μεγάλη απήχηση και έγινε αποδεκτή από ένα σημαντικό ποσοστό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά τον κόσμο και αποφασίστηκε να εορτάζεται την 4η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο Άγιος Φλωριανός ο οποίος διετέλεσε «διοικητής» πυροσβεστικής μονάδας του ρωμαϊκού στρατού και μαρτύρησε για την πιστή του στον χριστιανισμό το 304 μ.Χ.
Εις μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών το μεσημέρι της πρώτη Κυριακής του Μαΐου (12.00μμ) κάθε χρόνο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ηχούν τη σειρήνα των σταθμών για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τηρείται ενός λεπτού σιγή.

Τι συμβαίνει όμως στην πατρίδα μας;

Αυτή τη στιγμή στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν γύρω στους 2000 εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι καθημερινά  δίνουν μαζί με τους μόνιμους Πυροσβέστες, μάχη για την προστασία των πολιτών και του φυσικού πλούτου της χωράς μας. Η τελευταία σειρά – μετά από την αλλαγή του Νομικού πλαισίου- απαριθμεί 400 εθελοντές Πυροσβέστες, οι οποίοι δε μπορούν να ενταχθούν σε μάχιμες υπηρεσίες λόγο έλλειψης στολής, παρόλο που το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, έχει βάση νόμου υποχρέωση να εξασφαλίζει τον εξοπλισμο ατομικής προστασίας τους, όπως στο σύνολο των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Η ηγεσία του Σώματος -πολιτική και φυσική- δεν έχει επιδείξει το ενδιαφέρον που αναλογει στους Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες, σε αυτούς τους ανθρώπους που κάθε καλοκαίρι εγκαταλειπουν τις οικογένειες και της εργασίας τους για να προσφέρουν στο Κοινωνικό σύνολο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Τοσκας δεν έχει προβεί στην απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των ΜΑΠ πάρα την υποχρέωση του από τον νομό N. 4029/2011 που συστηματικά καταπατάτε από τον ίδιο -σήμερα- και τους προκατόχους του- παλαιότερα.

 

http://www.nantiareport.gr
Κατηγορίες:παγκόσμιες ημέρεςΕτικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: