Μήπως φοράς τα γάντια με τον λάθος τρόπο και δεν προστατεύεσαι;

H έλευση του κορονοϊού έκανε τις χειρουργικές μάσκες και τα γάντια απαραίτητα αντικείμενα για την προστασία μας. Αναφορικά με τα χειρουργικά γάντια, όμως, υπάρχει μία βασικότατη αρχή, την οποία αν δεν τηρούμε, είναι σαν να κυκλοφορούμε με ολόγυμνα χέρια. Η λάθος χρήση τους δεν προστατεύει από τον κορονοϊό, ίσα ίσα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Advertisements

Ο πιο λάθος τρόπος να φοράς τα γάντια

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο είναι να φοράς γάντια και α) είτε να τα πλένεις/απολυμαίνεις πολύ τακτικά είτε β) να τα πετάς και να φοράς καινούρια ύστερα από κάθε επαφή με δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες.  Ο μόνος τρόπος να φανούν πραγματικά χρήσιμα τα γάντια είναι να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως τα γυμνά χέρια μας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία τακτικού πλυσίματος με νερό και σαπούνι και απολύμανσης όποτε είναι απαραίτητη. Αν για παράδειγμα, ακουμπάς τα χρήματα που μόλις σου έδωσε κάποιος και στη συνέχεια το κινητό σου, το οποίο ακουμπάς στο πρόσωπό σου, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να φοράς γάντια, είναι περιττό. Και παρόμοιο με το να μην φοράς καθόλου και να μην πλένεις σωστά τα χέρια σου. Πρόκειται για γάντια μιας χρήσης, υπενθυμίζουμε.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της «κακής» χρήσης των γαντιών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα γάντια μιας χρήσης είναι απολύτως απαραίτητα για όσους φροντίζουν κάποιον ασθενή με COVID-19 ή φροντίζουν τα ρούχα του ή έρχονται σ’ επαφή με τα σωματικά υγρά του. Όλοι οι υπόλοιποι, χρησιμοποιούν τα γνωστά γάντια ως μέτρο πρόληψης.

Advertisements

Ωστόσο, αν η χρήση τους γίνεται με τους παραπάνω λάθος τρόπους, είναι εντελώς περιττό να καταναλώνουμε γάντια, στερώντας τα παράλληλα από τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Ναι, ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της αφής, γι’ αυτό και το σωστό πλύσιμο των χεριών με ή χωρίς γάντια, με σαπούνι και η τακτική τους απολύμανση είναι το πιο απαραίτητο μέτρο. #Menoumespiti λοιπόν, πλένουμε τα χέρια μας πολύ και αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται ν’ ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

https://www.ladylike.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s