Έρχεται το τέλος στα πολύχρωμα τατουάζ;

ύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) που εδράζεται στο Ελσίνκι, ζητά να απαγορευθούν περισσότερες από 4.000 χρωστικές ουσίες, οι οποίες σήμερα είναι ευρύτατα διαδεδομένες και ωστόσο ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία.

Advertisements

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του DW, ο ECHA επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν ήδη απαγορευθεί στην παρασκευή καλλυντικών και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να επιτρέπεται στον υποδόριο ιστό μία ουσία που απαγορεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Παρότι πάντα υπήρχε η υποψία ότι οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ μπορεί να είναι καρκινογόνες, δε φαίνεται να υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Ακόμη και ο ίδιος ο ECHA που προειδοποιεί ότι οι συγκεκριμένες ουσίες μπορεί να είναι «επιβλαβείς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», παραδέχεται ότι δε διαθέτει «επαρκή γνώση για τις συνέπειες της χρήσης τους».

Στη Γερμανία οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές με στόχο να αποτρέψουν την απαγόρευση.

Advertisements

Η πρωτοβουλία αυτή οφείλεται στον Γιερν Άιζενμπρουχ, tatoo artist από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο οποίος έχει ήδη απευθυνθεί στην Επιτροπή Αναφορών της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής και υποστηρίζει ότι στα 25 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά, κανένας από τους πελάτες του δεν έχει παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση του περιοδικού Apotheken Rundschau, το 21% των Γερμανών έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τον tatoo artist Σβεν Σίνκε, «τατουάζ χωρίς χρώμα δεν υπάρχει», ενώ, ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι σε περίπτωση απαγόρευσης, το πιθανότερο είναι οι ενδιαφερόμενοι να κυλήσουν στην παρανομία, παραγγέλνοντας χρωστικές ουσίες από τις ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αν όντως τελικά εγκριθεί η απαγόρευση, θα προβλέπεται και μία πολυετής μεταβατική περίοδος, στην οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι επίμαχες ουσίες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Παρόλα αυτά, οι ίδιοι οι tatoo artists αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της μεταβατικής περιόδου, με έναν από αυτούς να γράφει χαρακτηριστικά σε μια γραπτή αναφορά που κατατέθηκε στην στην ομοσπονδιακή Βουλή, τα εξής: «Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες και αν απαγορευθούν, τα τατουάζ θα γίνονται όπως στην εποχή του λίθου».

https://www.neolaia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: