Από πού προέκυψε το διάσημο φιλί κάτω από το γκι;

στις

Γιατί και τα φιλιά κάτω από το γκι έχουν την ιστορία τους!

Ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έθιμα παγκοσμίως είναι το φιλί των ερωτευμένων κάτω από το… γκι!

Το γκι (ή ιξός όπως είναι επιστημονικά γνωστό) είναι ένα αειθαλές παράσιτο δέντρων το οποίο εντοπίζεται κυρίως στα έλατα και τις καστανιές. Εκ πρώτης όψεως λοιπόν δεν ακούγεται και πολύ ρομαντικό. Πώς όμως κατέληξε το πιο ρομαντικό φυτό των Χριστουγέννων;

Advertisements

Το γκι λοιπόν ήταν σημαντικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, ενώ ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παρατήρησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Το γκι όμως έλαβε διαφορετική χροιά στον 1ο αιώνα μ.Χ  από τους Κέλτες δρυϊδες που το συνέδεαν με την γονιμότητα, καθώς άνθιζε τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον μύθο το γκι χρησιμοποιούνταν προκειμένου να σκοτώνει και να επαναφέρει στην ζωή τον θεό Μπαλντούρ και για αυτό τον λόγο σύμβολο της ζωντάνιας και της γονιμότητας.

Το γκι συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο ως και τον Μεσαίωνα, όπου τον 18ο αιώνα ενσωματώθηκε στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αν και δεν είναι γνωστό πως από ιερό σύμβολο μετατράπηκε σε έθιμο, η εμφάνιση του εθίμου φαίνεται ότι έκανε το ντεμπούτο της στην Αγγλία. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή του εθίμου οι υπηρέτες μπορούσαν να φιλήσουν όποιο κορίτσι ήθελαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο γκι και αν εκείνη αρνούνταν ήταν ένδειξη κακοτυχίας.

Advertisements

Μία ακόμη παράδοση αφορούσε τους νεόνυμφους, οι οποίοι έπρεπε να μαζεύουν ένα μούρο από ένα γκι για κάθε φιλί. Μόλις τα μούρα τελείωναν μπορούσαν να σταματήσουν τα φιλιά, καθώς αν συνέχιζαν να φιλιούνται κάτω από το γκι ενώ είχαν τελειώσει τα μούρα θεωρούνταν σημάδι κακοτυχίας.

Από αυτό το γαμήλιο έθιμο λοιπόν προέκυψε και το διάσημο χριστουγεννιάτικο φιλί κάτω από το γκι. Αν συνεπώς θέλετε να φιλήσετε τον/την σύντροφό σας κάτω από ένα γκι, αγοράστε κάποιο με πολλά μούρα καλύτερα!

https://www.neolaia.gr

Μαζί με 2.107 ακόμα followers
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s