Υγεία

Δες τι μπορεί να συμβεί αν κοιμάσαι 9 ώρες την ημέρα!

Δεν υπάρχει τίποτα που να σε ικανοποιεί περισσότερο από το να κοιμάσαι αρκετά και να ξυπνάς ξεκούραστος. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι εξαιρετικά σημαντικός, όπως και ο υπνάκος που μπορεί να πάρεις το μεσημέρι. Τι γίνεται, όμως, αν κοιμάσαι 9 ώρες την ημέρα;

Μια νέα έρευνα αναφέρει πως ο μεσημεριανός υπνάκος αλλά και ο βραδινός δεν θα πρέπει να ξεπερνούν συγκεκριμένες ώρες… Δηλαδή, μπορεί εσύ να κοιμάσαι το μεσημέρι για να ανανεωθείς και να ξυπνήσεις με περισσότερη όρεξη αλλά πόσες ώρες θα πρέπει να είναι αυτός ο υπνάκος; Κι αν κοιμάσαι 9 ώρες την ημέρα, μήπως αυτό είναι πολύ;

Advertisements

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Huazhong University of Science and Technology στην Κίνα, ο συχνός μεσημεριανός υπνάκος, ο οποίος διαρκεί 90 λεπτά ή το να κοιμάσαι 9 ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού!

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 30.000 Κινέζους πολίτες και ανακάλυψαν πως όσοι έπαιρναν έναν υπνάκο 90 λεπτών και άνω, ήταν 25% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, από εκείνους που δεν κοιμούνται το μεσημέρι-απόγευμα ή που κοιμούνται λιγότερο από μια ώρα.

Παράλληλα, όσοι συνήθως κοιμούνται 9 ή παραπάνω ώρες κάθε βράδυ ήταν 23% πιο πιθανό να υποφέρουν από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που κοιμούνται 6 με 8 ώρες την ημέρα.

Συνολικά και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων -αυτοί που κοιμούνται αρκετές ώρες για μεσημέρι κι αυτοί που κοιμούνται πολλές ώρες το βράδυ- ήταν 85% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό από τους υπόλοιπους.

Advertisements

Φυσικά, απαιτούνται κι άλλες έρευνες ώστε να αντιληφθούμε τη σύνδεση που έχει η μεγάλη διάρκεια του ύπνου με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται πολλές ώρες, έχουν δυσμενείς μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένες περιφέρειες μέσης, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έναν αδρανή τρόπο ζωής, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους.

Advertisements

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 31.750 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Κάθε ένας παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Ενώ κανένας απ’ τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε ιστορικό προηγούμενων εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προβλημάτων κατά την έναρξη της περιόδου παρατήρησης, κατά τη διάρκεια της μελέτης σημειώθηκαν 1.557 εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο κάθε ένας στην έρευνα, ρωτήθηκε για τις συνήθειες του ύπνου του, με το 8% να απαντά πως συνήθως κοιμάται το μεσημέρι 90 λεπτά και άνω, ενώ το 24% απάντησε πως κοιμάται 9 ώρες και άνω κάθε βράδυ.

Advertisements

Παράλληλα, στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για την ποιότητα του ύπνου τους. Όσοι ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου ήταν 29% περισσότερο σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που ανέφεραν ύπνο καλύτερης ποιότητας.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: