Πώς θα σταματήσει να κουτσομπολεύει το παιδί;

Το κουτσομπολιό αποτελεί το «guilty pleasure» πολλών μαμάδων όπως και μπαμπάδων, που ενδέχεται να σχολιάσουν πρόσωπα της καθημερινότητας μέχρι και διάφορες καταστάσεις. Τι γίνεται όμως όταν ξεκινήσει να κουτσομπολεύει το παιδί;

Advertisements

Οι άσχημες φήμες, τα μυστικά και τα ντροπιαστικά σχόλια ξεκινούν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους των σχολείων ήδη από την ηλικία των 8 με 9 ετών. «Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό για να πειραματιστούν και να καταλάβουν πόση δύναμη και επιρροή ασκούν στους άλλους» σημειώνει η Karin S. Frey, ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Washington στο Seattle. «Ενδέχεται να το κάνουν στην προσπάθειά τους να γίνουν δημοφιλή» συμπληρώνει.

Advertisements

Διαχωρίστε το καλό από το κακό

Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας σχολιάζει άλλα παιδιά, πράγμα ιδιαίτερα σύνηθες όσο μεγαλώνει και μπαίνει στο εφηβικό στάδιο, μην γίνετε επικριτικοί αλλά μέσα από την συζήτηση προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις διαφορές ανάμεσα στο καλό και το κακό σχόλιο. Αναφέρετε χαρακτηριστικά παραδείγματα και μην παραλείψετε να τονίσετε πόσο σημαντικό είναι να παραμένει πάντα ευγενικό και καλό με τους γύρω του, καθώς τα άσχημα σχόλια προσβάλλουν και πολύ περισσότερο πληγώνουν βαθιά.

Δημόσιο ή ιδιωτικό;

Πολλές φορές τα παιδιά αναπαραγάγουν γεγονότα και γνώμες, που δεν είναι απαραίτητα δικές τους αλλά έχουν ειπωθεί ή συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι αν ενδεχομένως παρατηρήσουν μία άβολη στιγμή ενός άλλου παιδιού, όπως το να χρειάζεται βοήθεια για να δέσει τα κορδόνια του, πιθανόν να το διαδώσουν και να το σχολιάσουν. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να του μάθετε σταδιακά ότι κάποια πράγματα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιωτική σφαίρα, ακόμα και αν τα είδε, καθώς δεν επιδέχονται όλα τα θέματα σχολιασμό.

Κόψτε την διάδοση

Αν και τα περισσότερα παιδιά σπανίως ξεκινούν φήμες, ιδιαίτερα συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό και τις διαδίδουν, αφού τις ακούσουν. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι οι φήμες και γιατί συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Συζητώντας μαζί του, δώστε του να καταλάβει ότι όταν τα κουτσομπολιά διαδίδονται από άτομο σε άτομο, ο καθένας τα μεταφέρει, άθελά του, με τον δικό του τρόπο, αφαιρώντας ή προσθέτοντας πράγματα στην ιστορία.

Advertisements

Οι φίλοι είναι καλύτεροι από το κουτσομπολιό

Μιλήστε του για την πραγματική αξία της φιλίας και πόσα πολλά μπορεί να του προσφέρει ένας καλός φίλος. Τονίστε σε αυτό το σημείο ότι οι πραγματικοί φίλοι δεν κουτσομπολεύουν και ότι κρατούν τα μυστικά που τους εκμυστηρεύονται, δίχως να τα διασπείρουν αλλού. Παράλληλα αναφερθείτε στην παρέα που μπορεί να μεγαλώσει, προσκαλώντας και άλλα παιδάκια. Προτείνετε ακόμα και δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσαν να καταπιαστούν και να διασκεδάσουν πραγματικά, παρά να κουτσομπολεύουν άλλους.

https://www.imommy.gr

Μαζί με 2.064 ακόμα followers

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s