Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς για τα πάντα

στις

Ξυπνάς και κοιμάσαι κάθε μέρα με ένα μόνιμο άγχος για τη δουλειά, τη σχέση σου, τα παιδιά, τα έξοδα κτλ κτλ; Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς για τα πάντα.

Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να ανησυχείς για τα πάντα. Οι τρομακτικές σκέψεις -που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία βάση- κατακλύζουν το μυαλό σου κι απλά δεν μπορείς να τις αποβάλεις. Τι θα γίνει εάν χάσεις τη δουλειά σου; Τι θα συμβεί εάν ο γάμος σου καταρρεύσει; Τι θα γίνει εάν δεν μπορείς κάποια στιγμή να πληρώνεις τη δόση του δανείου;

Advertisements

Ένα πράγμα είναι αυτό που κάνει αυτές τις σκέψεις τόσο δύσκολο να σταματήσουν και είναι το ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον μας. Αυτό είναι που καθιστά και αδύνατο το να απαντηθούν ερωτήσεις τύπου «τι θα γινόταν εάν…».

ανησυχείς για τα πάντα
calmclinic.com

Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε περιστασιακά σε κάποιες από αυτές τις σκέψεις για λίγο, φανταζόμενοι το χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι συνηθέστερες ανησυχίες μας περιλαμβάνουν τις σχέσεις μας με τους άλλους, τις εργασιακές ή σχολικές επιδόσεις, τα οικονομικά, την υγεία και άλλες ευθύνες που έχουμε καθημερινά.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ανά διαστήματα, η υπερβολική και ανεξέλεγκτη ανησυχία είναι το κύριο σύμπτωμα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, μιας ψυχικής ασθένειας, η οποία επηρεάζει περισσότερο απ’ το 5% του πληθυσμού. Τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ανησυχούν υπερβολικά για πολλά και διαφορετικά θέματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αυξημένης ανησυχίας, ένταση στους μύες, δυσκολία στη συγκέντρωση και προβλήματα στον ύπνο.

Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι οι χρόνιες και υπερβολικές ανησυχίες μπορεί να έχουν ευρείες επιπτώσεις, όπως προβλήματα στις σχέσεις, μειωμένη επίδοση στην εργασία και το σχολείο, ακόμη και μακροπρόθεσμες ιατρικές επιπτώσεις. (Αυτά τα θέματα δηλαδή για τα οποία ανησυχείς περισσότερο!).

Advertisements
ανησυχείς για τα πάντα

Θέλεις να μάθεις το συμπέρασμα του να ανησυχείς για τα πάντα;

Πολύ απλά, η υπερβολική ανησυχία σου μπορεί να οδηγήσει στα ίδια πράγματα τα οποία «προσπαθείς να αποφύγεις» με την ανησυχία σου! Ωστόσο, ακόμα κι αν το γνωρίζεις αυτό, δεν σου είναι εύκολο να σταματήσεις να αγχώνεσαι. Γιατί;

Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει πολύ το θέμα και έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση:

Advertisements
  • Πολλοί πιστεύουν πως όταν ανησυχούν πολύ για ένα πρόβλημα είναι σαν να ψάχνουν τρόπους για να το λύσουν. Κι ενώ όταν αγχώνεσαι πολύ για κάτι, συχνά σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να το λύσεις, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειρίζεσαι τα προβλήματά σου είναι να σκέφτεσαι στρατηγικά, να σπας το πρόβλημα σε επιμέρους κομμάτια και μετά τη σκέψη του προβλήματος να νιώθεις καλύτερα κι όχι χειρότερα!
  • Ένας άλλος και ακόμα πιο ύπουλος λόγος για τον οποίο ορισμένοι δεν μπορούν να σταματήσουν να ανησυχούν είναι γιατί νιώθουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο προστατεύουν τον εαυτό τους σε συναισθηματικό επίπεδο.
ανησυχείς για τα πάντα

Τι πρέπει να κάνεις;

Να εμπιστευτείς την ικανότητά σου ότι μπορείς να αντιμετωπίζεις άσχημες καταστάσεις τη στιγμή που συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι τόσο πολύ για όλα προκαταβολικά! Γιατί να εικάζεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον και να αγχώνεσαι για πράγματα που μπορεί να μην συμβούν καν;

Μαζί με 2.100 ακόμα followers

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s