Γιατί ακολουθούμε τα trends;

στις

Trends

Σύμφωνα με μια μελέτη, ο μέσος άνθρωπος ξεκινά και τελειώνει τη μέρα του με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το ελέγχει γύρω στις εκατόν σαράντα φορές μέσα στη μέρα. Πλέον, η κύρια πηγή των trends είναι ολοφάνερα τα social media. Αν σκεφτούμε μάλιστα και πόσες ώρες σπαταλούν οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε να καταλάβουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι τάσεις έχουν τεράστια σημασία, γιατί ο άνθρωπος τις συμπεριλαμβάνει κατά πολύ στην καθημερινότητά του.

Γιατί όμως ακολουθούμε τα trends;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Pennsylvania Wharton School of Business Johan Berger, η δύναμη της κοινωνικής επιρροής και της μετάδοσης της πληροφορίας από «στόμα σε στόμα» είναι τεράστια. Ακολουθούμε τα trends, γιατί είμαστε μέλη της κοινωνίας είτε της πραγματικής, είτε της διαδικτυακής. Προσπαθούμε να είμαστε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει και τι απασχολεί τον κόσμο, επειδή νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν είναι ομοϊδεάτες.

Επιπλέον, μας αρέσει να μιλάμε για θέματα τα οποία μας έρχονται αυθόρμητα και φυσικά για οτιδήποτε απασχολεί το περιβάλλον μας. Επομένως, όταν το περιβάλλον μας είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακό και κατακλύζεται από τα trends, αυτά μας γνωστοποιούνται γρήγορα και έτσι γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Πρόκειται για έναν κύκλο ενδυνάμωσης των τάσεων (trends). 

Advertisements

Σύμφωνα με έρευνες, πολύ σημαντικές κρίνονται και οι απόψεις των άλλων. Δεν φαίνεται να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεών μας, μιας και επηρεαζόμαστε εύκολα από τη στάση των ανθρώπων γύρω μας. Ακολουθούμε τα trends γιατί το κάνουν και άλλοι. Η διαφήμιση δεν χρειάζεται να μας πείσει για το πόσο καλό είναι ένα προϊόν, απλώς πρέπει να μας δείξει ότι το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Με τις τάσεις  γινόμαστε κοινωνοί μιας κοινότυπης ιδέας, αλλά και ταυτόχρονα οικείας. Ακόμη, όταν μοιραζόμαστε κοινές απόψεις με τους άλλους ανθρώπους, αυτές ενδυναμώνονται.

Advertisements

Η διαρκής ανάγκη να είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τα trends. Η ταχύτητα, μάλιστα που αυτά αλλάζουν, τα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά. Η γνώση αυτή των τάσεων, προσφέρει σιγουριά και γνώση, κάτι που γεμίζει πολλούς ανθρώπους με αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, ενώ οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας «κινδυνεύει» να γίνει trend, άρα και θέσφατο, μένοντας πιστή στις προτιμήσεις που καθορίζουν την προσωπικότητα μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κρίση μας και ταυτόχρονα να μην είμαστε απομονωμένοι. Έτσι, θα αποδεχόμαστε την πίεση του περίγυρου και των τάσεων, χωρίς απαραίτητα να τις υιοθετούμε, πάντα με στόχο την εξέλιξη μέσω τη αλλαγής.

Μαζί με 2.100 ακόμα followers

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s