Savoire vivre για να γίνει ένα café το γραφείο σου

στις

Τι γίνεται όταν αποφασίζεις να «σπάσεις» τη ρουτίνα του γραφείου ή της δουλειάς στον υπολογιστή σπίτι -με το κατοικίδιο να κόβει βόλτες στο πληκτρολόγιο- για να δουλέψεις ρουφώντας ανενόχλητος γουλιά γουλιά τον καφέ σου σε κάποιο café; Υπάρχουν άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς;

Advertisements

Μια καφετέρια είναι από τους πρώτους χώρους που μπορούμε να επισκεφτούμε για να πιούμε τον καφέ μας, να χαλαρώσουμε αλλά και να δουλέψουμε εκτός γραφείου. Άφθονος καφές, άνετο περιβάλλον, internet -στις περισσότερες υπάρχει διαθέσιμο απεριόριστο- και συνήθως ησυχία τόση όση χρειάζεται για να συγκεντρωθείς. Αυτά είναι τα βασικά ατού επιλογής του χώρου στον οποίο ενδεχομένως ένας freelancer επαγγελματίας θα περάσει αρκετή ώρα αν αποφασίσει να δουλέψει εκτός της «ασφαλούς ζώνης» του (το σπίτι δηλαδή), έτσι, για αλλαγή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να υπολογιστούν.

Η σωστή τοποθεσία
Δε διαθέτουν όλες οι καφετέριες ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Ανεξάρτητα από το αν θα δουλέψετε χρησιμοποιώντας internet, βρείτε ένα café που θα έχει αρκετές θέσεις και ο χώρος θα είναι άνετος. Η πολυκοσμία και το στρίμωγμα μάλλον δεν προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας ενώ αν επιλέξετε ένα μικρό μαγαζί είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσετε το τραπέζι σας για αρκετή ώρα. Επίσης, βρείτε ένα χώρο που να προσφέρει αφενός ποιοτικό καφέ (πολύ βασικό) αφετέρου να διαθέτει κατάλογο με σνακ ή φαγητό για να υπάρχει ισορροπία με την καφεΐνη. Αν έχετε σκοπό να εργαστείτε online βεβαιωθείτε ότι υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στο internet.

Advertisements

Η ορθή (όχι όμως η υπερβολική) προετοιμασία
Σίγουρα έχετε δει άτομα με laptop σε καφετέριες, ποτέ όμως άτομα με πύργο υπολογιστή, οθόνη, ηχεία και ολόκληρη την «πραμάτεια» τους, εκτός αν είστε παρών σε γύρισμα μιας μοντέρνας έκδοσης της εκπομπής «candid camera» (θυμάστε, αυτή με το Νίκο Μαστοράκη). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εκτός σπιτιού μπορείτε να δουλέψετε μόνο αν δοαθέτετε φορητό υπολογιστή ή κάτι αντίστοιχο. Συνεπώς, μαζί σας θα έχετε μόνο τα απαραίτητα: το βασικό μέσο με το οποίο θα εργάζεστε, την τσάντα μεταφοράς του, ένα σημειωματάριο και γραφική ύλη που πιθανόν να χρειαστείτε. Οπωσδήποτε έχετε μαζί σας και ακουστικά αν έχετε σκοπό να δουλέψετε ακούγοντας μουσική ή για να ανοίξετε αρχεία ήχου. Να θυμάστε ότι όλα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σας για να δουλεύετε ανενόχλητοι μεν, διακριτικά δε. Επίσης προσοχή στα προσωπικά σας αντικείμενα, το προσωπικό του καταστήματος δεν ευθύνεται για τυχόν απώλειά τους.

Advertisements

Θυμηθείτε ότι δεν είστε σπίτι σας
Ορισμένα café έχουν συγκεκριμένες θέσεις που προσφέρονται για άτομα με laptop έτσι ώστε οι υπόλοιποι επισκέπτες που έρχονται για να πιουν τον καφέ τους για να χαλαρώσουν με φίλους να έχουν το δικό τους χώρο και τούμπαλιν. Ορισμένα μαγαζιά ενδεχομένως να προσφέρουν περιορισμένη πρόσβαση σε όσους τα επισκέπτονται με laptop, οι οποίοι ενίοτε παραμένουν πολλές ώρες κρατώντας άσκοπα τα τραπέζια. Είναι πολύ βασικό να το σκεφτείτε αυτό και να σέβεστε το χώρο. Δεν είναι ανάγκη να βρεθούν οι υπάλληλοι του μαγαζιού στη δύσκολη θέση να σάς κάνουν οποιαδήποτε επισήμανση. Ρωτήστε τους μόλις μπείτε στο κατάστημα για τους κανόνες πριν ακόμα σάς ενημερώσουν γι’ αυτούς.

Advertisements

Παραγγείλετε περισσότερες από μία φορές
Όταν πρόκειται να παραμείνετε σε ένα χώρο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 1 ώρα χρησιμοποιώντας επίσης το δωρεάν internet, το ηλεκτρικό ρεύμα, την τουαλέτα και κρατάτε και τη θέση θα πρέπει να πληρώσετε για αυτά. Για περίπου 1.5 ώρα δουλειάς το προτεινόμενο ποσό που θα ξοδέψετε είναι 5-7€ συν το φιλοδώρημα στο σερβιτόρο που δεν πρέπει να ξεχάσετε. Αν έχετε σκοπό να μείνετε παραπάνω, θυμηθείτε να παραγγείλετε φαγητό, ένα ρόφημα ή ποτό. Όπως τα εστιατόρια, έτσι και τα cafe στηρίζουν τον ημερήσιο τζίρο τους στα τραπέζια που έχουν ελεύθερα. Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση του χώρου που σάς φιλοξενεί και εξαιτίας αυτού το κατάστημα να χάνει πελάτες. Είναι ελάχιστο το ενδεχόμενο να σάς πουν οτιδήποτε αλλά οι τρόποι καλής συμπεριφοράς προϋποθέτουν να συμμορφωνόμαστε και με κάποιους κανόνες. Ο προτεινόμενος πάντως μέγιστος χρόνος για να κρατήσετε ένα τραπέζι είναι τέσσερις ώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s