Οι δύο λέξεις που κερδίζουν κάθε διαπραγμάτευση

Η επιτυχία σε κάθε διαπραγμάτευση που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι στο χέρι σας ή μάλλον στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. 

Advertisements

Οι συγκρούσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα της ζωής και πολλές φορές πρέπει να τις φέρομε εις πέρας με ανθρώπους από το γραφείο, το φιλικό μας περιβάλλον και την οικογένειά μας. 

Όταν ξεκινάς μία διαπραγμάτευση, θα πρέπει κυρίως να αποφασίσεις εάν θα είσαι συνεργάσιμος ή ανταγωνιστικός με το άτομο στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Επίσης θα πρέπει να σου είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που θέλεις να κερδίσεις από τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι να βγουν και οι δύο πλευρές όσο το δυνατόν πιο ωφελημένες από τη διαδικασία.

Advertisements

Ο Chris Voss υπήρξε επικεφαλής στο διεθνές τμήμα διαπραγματευτών σε απαγωγές του αμερικανικού FBI και μέλος της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Νέας Υόρκης για 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Chris Voss η φράση με την οποία μπορούμε να «κερδίσουμε» τον συνομιλητή μας και να βγούμε νικητές σε κάθε διαπραγμάτευση είναι αυτό «είναι σωστό». 

Eνα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει τη γνώμη κάποιου είναι να χαμηλώσει την άμυνα και να του πει «είναι σωστό» αυτό που λες. 

 rawpixel.com from Pexels

Αν αρχίσεις να λες σε κάποιον όλους τους λόγους για τους οποίους κάνει λάθος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε να σε καταλάβει, αλλά ούτε και να συνεργαστεί μαζί σου.  

Advertisements

Ωστόσο, αν αρχίσεις να του λες ότι έχει μερικές σωστές απόψεις, τον βάζεις σε μια διαδικασία να συνεργαστεί μαζί σου, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, μία ανταλλαγής απόψεων. 

Αυτό που θέλει κάποιος να ακούσει είναι αυτό «είναι σωστό», γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθος. 

Advertisements

Ο πρώην ειδικός διαπραγματευτής του FBI τονίζει ότι δεν πρέπει να του πεις «έχεις δίκιο», αλλά αυτό «είναι σωστό». 

 rawpixel.com from Pexels

Ο Voss προτείνει ότι πριν μπούμε στη διαδικασία να διαφωνήσουμε με κάποιον, ας δοκιμάσουμε να του υπογραμμίσουμε όλα τα σωστά σημεία που τυχόν αναφέρει. 

Advertisements

Μόνο έτσι θα του δείξουμε ότι τον ακούσαμε και καταλάβαμε την οπτική του και θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

https://www.bovary.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s