Χωρίς κατηγορία

700 ευρώ το μήνα σε όποιον μετακομίσει στα χωριά της Νότιας Ιταλίας

Eδώ και 48 ώρες ένα άρθρο της Guardian κάνει τον γύρο του παγκόσμιου ίντερνετ, αφού ενώ ακούγεται σαν hoax, τελικά δεν είναι. H περιφέρεια του Μολίζε στη νότια Ιταλία είναι μία από τις από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός γνωρίζει άνθιση, η ερήμωση των όμορφων χωριών της συνεχίζεται. Έτσι οι τοπικοί άρχοντες κατέληξαν σε ένα πρωτότυπο πλάνο για να σώσουν την πατρίδα τους: Προσφέρουν 700 ευρώ το μήνα σε όποιον αποφασίσει να μετακομίσει μόνιμα σε κάποια από τα χωριά του Μολίζε.

Advertisements

Πραγματικά δεν υπάρχουν μικρά γράμματα ή αστερίσκοι σε αυτήν την προσφορά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να κατευθυνθεί προς τη νότια Ιταλία με σκοπό τη μόνιμη μετεγκατάσταση. Μάλιστα για όσους αποφασίσουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση που δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα (ένα μπαρμπέρικο, ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο) σε κάποιο από τα χωριά που αριθμούν λιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους, υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση που ανέρχεται σε 10 χιλιάδες ευρώ.

Advertisements
700 ευρώ το μήνα σε όποιον μετακομίσει στα χωριά της Νότιας Ιταλίας

Άλλωστε δεν πρόκειται για καταναγκαστικά έργα μιας και τα χωριά της περιοχής είναι πολύ γραφικά και το τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με έρευνες του ISTAT (σ.σ: Ιταλικό Ινστιτούτου Στατιστικών Ερευνών) τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια του Μολίζε γνωρίζει μία σταδιακή ερήμωση: με πληθυσμό μόλις 305 χιλιάδων, από το 2014 έως σήμερα έχει χάσει περισσότερους από εννιά χιλιάδες κατοίκους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε αρκετά χωριά της περιοχής δε σημειώθηκε ούτε μία γέννηση το 2018.

Advertisements

Έξυπνο marketing ή κίνηση απελπισίας; Δεν είναι εύκολο ακόμα να το κρίνει κανείς. Σίγουρα πάντως το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά την ερήμωση ολόκληρων περιοχών χτυπά σε όλη τη νότια Ευρώπη – από τη περιφέρεια του Μολίζε μέχρι τα ελληνικά χωριά που ερημώνουν χρόνο με το χρόνο καθώς μετατρέπονται σε οικισμούς φαντάσματα.

https://esquire.com.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: