Μαύρη Σούπερ Σελήνη: Τι είναι αυτό που θα δούμε απόψε στον ουρανό;

στις

Το σεληνιακό φαινόμενο που θα παρακολουθήσουμε απόψε είναι η Μαύρη Σούπερ Σελήνη, δηλαδή θα υπάρξει ταυτόχρονα μαύρη σελήνη και σούπερ νέα σελήνη (supermoon). Το φαινόμενο συνέβη στις 31 Ιουλίου στη Βόρεια Αμερική και τώρα θα είναι ορατό στην Ευρώπη.

Οι ορισμοί

Μπορεί οι επιστήμονες να μην έχουν καταλήξει σε έναν ορισμό για τη μαύρη σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ως «μαύρη σελήνη» ορίζουμε τη δεύτερη εμφάνιση νέου φεγγαριού μέσα σ’ έναν μήνα.

Ορισμένοι λένε έτσι την τρίτη νέα σελήνη σε μια εποχή τεσσάρων νέων φεγγαριών. Κάθε εποχή συνήθως έχει τρία νέα φεγγάρια αλλά ένα τέταρτο συμβαίνει περίπου κάθε 33 μήνες.

Η μαύρη σελήνη επίσης αναφέρεται σε μήνα που δεν έχει νέα φεγγάρια. Αυτό συμβαίνει κάθε 19 χρόνια και μπορεί να γίνει μόνο τον Φεβρουάριο, επειδή έχει λιγότερες μέρες από έναν σεληνιακό μήνα.

Η νέα σελήνη είναι η πρώτη σεληνιακή φάση, όταν ο ήλιος και το φεγγάρι είναι ευθυγραμμισμένα και ο ήλιος και η Γη βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του φεγγαριού. Ο Αύγουστος είχε την 1η Αυγούστου νέα σελήνη και θα έχει και σήμερα (30 Αυγούστου).

Ως σούπερ σελήνη (supermoon) ονομάζουμε ένα φεγγάρι, το οποίο είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο στον ουρανό απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει όταν η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο προς τη Γη κατά την ελλειπτική τροχιά του.

Τι θα δούμε στη Μαύρη Σούπερ Σελήνη;

Μάλλον… τίποτα! Τα νέα φεγγάρια, δυστυχώς, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η ευθυγράμμιση του ήλιου, του φεγγαριού και της Γης αφήνει την περιοχή του φεγγαριού που βλέπει στη Γη στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται το φωτεινό λευκό φως της σελήνης.

Τα νέα φεγγάρια ανυψώνονται και κινούνται ταυτόχρονα με τον ήλιο, φέρνοντάς τα πολύ κοντά στην αντανάκλασή του. Ύστερα, όμως, απ’ αυτό το φαινόμενο, το φεγγάρι γίνεται ξανά ορατό την επόμενη μέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s