Σταμάτα να προσπαθείς συνέχεια να είσαι ευτυχισμένη και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα

στις

Παντού ακούμε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να μην κάνουμε αρνητικές σκέψεις. 

Όταν έχουμε κακή διάθεση, πρέπει να κάνουμε ή να σκεφτόμαστε μόνο θετικά πράγματα για να αισθανθούμε καλύτερα. Σωστά; 

Κι όμως η επιστήμη λέει ότι μια τέτοια αντιμετώπιση της κατάστασης είναι λανθασμένη. 

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και να σκεφτούμε λογικά. Ολες οι μέρες δεν είναι ίδιες.

Δεν μπορούμε να ξυπνάμε κάθε μέρα με χαμόγελο, να δουλεύουμε ήρεμοι χωρίς νεύρα, να συμπεριφερόμαστε γενικώς με το ίδιο κέφι και ενέργεια κάθε μέρα.

Δεν λέμε ότι πρέπει να είμαστε κακόκεφοι και αρνητικοί σε καμία περίπτωση, αλλά το να προσπαθεί κανείς να είναι ευτυχισμένος σε καθημερινή βάση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σύμφωνα με την επιστήμη. 

Η επιθυμία να είμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι όλη την ώρα δεν είναι και τόσο ρεαλιστική, τονίζουν οι ειδικοί.

Το να προσπαθεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος θεωρείται κάτι το αυτονόητο. Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει ότι το να καταστεί η ευτυχία προσωπικός στόχος απλώς θα σταθεί εμπόδιο στην θετική του ψυχολογία. 

Με λίγα και απλά λόγια: Θέλεις να είσαι ευτυχισμένη; Αν ναι, μην προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη. Απλά ζήσε το παρόν και την κάθε στιγμή. 

Lisa Fotios/Pexels

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που θεωρούσαν την ευτυχία σημαντική και άκρως αναγκαία είχαν μεγαλύτερη τάση να δηλώνουν ότι είναι λιγότερο ευτυχισμένες και υπέφεραν περισσότερο από κατάθλιψη, συγκριτικά με γυναίκες που δεν θεωρούσαν και τόσο σημαντικό το να χαμογελούν συνέχεια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Journal of Experimental Psychology υποστηρίζει πως για μερικούς, το κλειδί για να αγγίξουν την ευτυχία είναι η ικανότητα να αισθάνονται κακόκεφοι μερικές φορές.  

Φαίνεται ότι όλοι προσπαθούν να είναι χαρούμενοι. Η ευτυχία προβάλλεται συνεχώς σε εμάς σαν ένας στόχος που πρέπει να τον κατακτήσουμε. Αυτό είναι το λάθος, τονίζουν οι ειδικοί. 

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να είσαι χαρούμενος… είναι να σταματήσεις να προσπαθείς να είσαι χαρούμενος.

Artem Beliaikin @belart84/Pexels

«Το να επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, μπορεί να μας κάνει λιγότερο ευτυχείς» σημειώνει η επιστήμη. 

Αν ρητά και κατηγορηματικά επικεντρωθούμε στην ευτυχία, φαίνεται ναεπιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής μας. Η ευτυχία, από την ίδια της τη φύση, είναι εφήμερη και παροδική. Είναι αδύνατον για εμάς να είμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι.

Αν μπορούσαμε να δεχόμαστε, ακόμα και να καλωσορίζουμε κάθε συναίσθημα που έρχεται στην επιφάνεια, ακόμα και τα πιο δυσάρεστα, θα ήταν πολύ πιο πιθανό και εύκολο να αισθανθούμε, τελικά, πιο πλήρεις και ευτυχισμένοι. 

Συμπερασματικά, μην προσπαθείς να γίνεις ευτυχισμένη, απλά ζήσε την στιγμή. Κακό δεν είναι να μην είσαι καλά, κακό είναι να κάνεις τα πάντα για να διώξεις αυτό το συναίσθημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s