Κατοικίδια και καλοκαίρι…

στις

ΗΛΙΑΣΗ
Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη σας. Μην παραμελείτε και μη ξεχνάτε το ζώο στον ήλιο, (ταράτσα, μπαλκόνι). Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

ΗΛΙΟΠΛΗΞΙΑ
είναι μια παθολογική κατάσταση, αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα κοντότριχα κυρίως σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση των ζώων αυτών στον ήλιο, ιδιαίτερα στις μεσημεριανές και όλες τις ζεστές ώρες. Δεν είναι υπερβολή να κάνετε χρήση κάποιας αντηλιακής κρέμας πριν να βγείτε στον ήλιο. Επίσης λάβετε υπόψην σας ότι τα τσιμέντα, τα χαλίκια, η άμμος απορροφούν την ζέστη και ιδιαίτερα η άσφαλτος που «ανάβει», είναι οι αιτίες ώστε οι πατούσες των σκύλων να καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι.

IMG 20160626 165726 01 91a6f

ΘΕΡΜOΠΛΗΞΙΑ
Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας το ζώο σας. Τα σκυλιά που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να πάθουν βλάβες με δυσάρεστες συνέπειες μέχρι και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (38,6+/-0,6 0C) με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μόνο μέσω της αναπνοής, με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό. Κατά την θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της απώλειας θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα. Επίσης κάποιες ράτσες με κοντό ρύγχος, όπως τα μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ, μπόξερ.

IMG 20160713 184219 01 63321

ΦΟΛΕΣ
Προσοχή στο οτιδήποτε μπορεί να φάει το ζώο και να οδηγηθεί στον θάνατο. Οι φόλες είναι κάτι σαν σπορ στην πατρίδα μας. Επίσης μεγάλη προσοχή στα έντομα ,στα φίδια , στους βάτραχους. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν και αρκετές φορές τρώνε, διάφορα έντομα ακόμα και ψόφια ζωάκια. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκωθούν ή να δηλητηριαστούν. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Ένα μικρό φαρμακείο με τα στοιχειώδη όπως ατροπίνη, κορτιζόνη, αντιαιμορραγικό, σιρόπι πρόκλησης εμέτου, αντιδιαρροϊκό, είναι αναγκαίο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι πρέπει να κάνετε προληπτικά και ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Μια αλλεργική αντίδραση επίσης μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή και ένα πρήξιμο γύρω από την μουσούδα και τα μάτια, μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές σας. Ένα αντιαλλεργικό σκεύασμα λοιπόν σίγουρα θα βοηθούσε..

600401 pet kit 01 49cca

ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Χρησιμοποιείστε κάθε είδους αντιπαρασιτική προστασία ενάντια σε έντομα και τσιμπούρια. Μην φύγετε για διακοπές χωρίς αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, αμπούλα, σπρέϊ και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο εμπόριο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου. Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή το μεγάλο εχθρό των σκύλων, που είναι η σκνίπα που μεταφέρει τη λεϊσμανίαση, το γνωστό σε όλους μας kala-azar.σμανιαση,

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ
Οι μυκητιάσεις στα ζώα παρουσιάζονται συχνότερα το καλοκαίρι και οφείλονται κυρίως στις ευνοικές συνθήκες για τους μύκητες που είναι η υγρασία και η ζέστη.”

https://www.queen.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s