Χωρίς κατηγορία

Γιατί δεν πρέπει να συνδεόμαστε στο WiFi των Airbnb;

Γιατί δεν πρέπει να συνδεόμαστε στο WiFi των Airbnb; Και γιατί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ούτε κι αυτό στο ξενοδοχείο που μένουμε στις διακοπές μας;

Η Airbnb απ’ τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας, μετατράπηκε γρήγορα στην ιδανική και οικονομικότερη λύση για τις διακοπές μας. Είναι επίσης ο ιδανικός τρόπος διακοπών για εκείνους που δεν νιώθουν τόσο άνετα σε ένα ξενοδοχείο και προτιμούν το περιβάλλον ενός σπιτιού.

Κι όλοι όσοι έχουμε μείνει σε ένα Airbnb, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συνδεθούμε στο WiFi, γιατί ακόμη κι εάν βρισκόμαστε εκεί για διακοπές, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς Internet ούτε λεπτό, κι εάν γίνεται να εξοικονομήσουμε δεδομένα, γιατί να μην το κάνουμε;

Παρόλα αυτά, όπως οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τη φόρτιση του κινητού μας στο αεροδρόμιο, έτσι και η χρησιμοποίηση του WiFi των Airbnb, σύμφωνα με τους ίδιους είναι το ίδιο επικίνδυνη.

Τουλάχιστον, αυτό δήλωσε ο Jason Glassberg, ιδρυτής της Casaba Security και ειδικός σε θέματα ασφαλείας, σε συνέντευξή του στη Huffington Post, ο οποίος ανέφερε ότι πολλά απ’ τα WiFi στα Airbnb είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα ελεύθερα δίκτυα σε δημόσιους χώρους, όπως στα αεροδρόμια, τις καφετέριες ή ακόμη και στους δρόμους.

Unsplash/Kym Ellis

Παρά το γεγονός ότι για να συνδεθείς στο WiFi ενός Airbnb απαιτείται ένας κωδικός, αυτό δεν σου εξασφαλίζει απαραίτητα ότι είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τον Glassberg, υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται “evil twin”, με την οποία οι χάκερς φτιάχνουν έναν λογαριασμό που φαίνεται ασφαλής, αλλά δεν είναι.

Οι επισκέπτες για να συνδεθούν στο WiFi εισάγουν τον κωδικό που τους ζητάει και παρόλο που όλα δείχνουν φυσιολογικά, οι χάκερς μπορούν με αυτό τον τρόπο να αποσπάσουν όλα τους τα δεδομένα, αλλά και να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες που έχουν ανοιχτές εκείνη τη στιγμή.

Φυσικά, γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των Airbnb, καθώς αυτοί πιθανότατα να είναι οι τελευταίοι που θέλουν κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Ποιοι ευθύνονται λοιπόν; Πιθανότατα ορισμένοι επισκέπτες που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο router, κι έτσι το χακάρουν με σκοπό να ελέγχουν τη συσκευή όταν οι επόμενοι επισκέπτες φτάσουν στο ίδιο σπίτι.

Τέλος, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θυμάσαι ότι σε πολλά Airbnb, υπάρχουν συσκευές με κάμερες που ότι καταγράφουν, μπορούν επίσης να φτάσουν σε ξένα χέρια, ενώ σύμφωνα με τον Glassberg για τους χάκερς είναι το ίδιο εύκολο να χακάρουν και το δίκτυο WiFi σε ένα ξενοδοχείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: