Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογές: 5.000 τόνοι αχρησιμοποίητων ψηφοδελτίων | Χάθηκαν 150.000 δέντρα

Τρομάζουν οι αριθμοί των τόνων χαρτιού που χρησιμοποιήθηκαν για τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ ανάλογη οικολογική καταστροφή θα συντελεστεί και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ποια είναι τα νούμερα που σοκάρουν για την ποσότητα που σπαταλήθηκε από χαρτί στις εκλογές; 77 εκατομμύρια φάκελοι και 53.850.000 φύλλα χαρτιού για ψηφοδέλτια (107.700 δεσμίδες x 500 φύλλα) είχε παραγγείλλει το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, τις Ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές που έπονται στις 7 Ιουλίου.

Το κόστος για όλα αυτά ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. 

Για να καταλάβει κανείς το τεράστιο κόστος της οικολογικής καταστροφής, όμως, αξίζει να δει ένα παράδειγμα: Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 έως και 1.000 τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τον Γιώργο Μήλιο, διευθυντή ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης.

«Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού και μόνο, για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο. Από την άλλη, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό περίπου τόνους χαρτιού που είναι αναγκαίοι μόνο και μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τέτοιο τυπογραφείο», σημείωσε ο κ. Μηλιός, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Από αυτούς τους 1.000 τόνους χαρτιού, έγινε γνωστό ότι οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας έχουν συγκεντρώσει μόλις είκοσι τόνους από τα ψηφοδέλτια των εκλογών, στο πλαίσιο προγράμματος συλλογής έντυπου χαρτιού.

Ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, απ’ την πλευρά του είπε πως όλοι οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.

Όμως, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για την ανακύκλωση των ψηφοδελτίων,παρά μόνον μεμονωμένες προσπάθειες.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, ενημέρωσε πως στη Σπάρτη η ανακύκλωση τόνων χαρτιού από τον αυξημένο αριθμό ψηφοδελτίων που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές άρχισε.

Στη Χίο, χρειάστηκαν δύο ημέρες δρομολογίων με 6 φορτηγά των τεσσάρων τόνων έκαστο για την μεταφορά των ψηφοδελτίων που κατέληξαν στην ανακύκλωση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών είχε μεριμνήσει να προμηθεύσει τα εκλογικά κέντρα της δικαιοδοσίας της με κάδους ανακύκλωσης χαρτιού και «χαρτοφάγους».

Τελικά, όμως, είναι άγνωστο το πόσοι από αυτούς τους χιλιάδες τόνους χαρτιού ανά την επικράτεια θα ανακυκλωθεί.

Το Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Δήμους, είχε απευθύνει έκκληση προεκλογικά για την ανακύκλωση των μη χρησιμοποιημένων ψηφοδελτίων στις Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές

Όπως αναφέρουν τα μέλη του, με βάση τις εκτιμήσεις τους, τα μη χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια θα προσέγγιζαν σε βάρος τους 5.000 τόνους χαρτιού.

Ο κ. Γεράνης, τόνισε ότι «για τις Ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: