Επικαιρότητα

Τέλος στους τσακωμούς για τη θερμοκρασία στο γραφείο! Οι νέοι «κανόνες»!

Οι τσακωμοί για τη θερμοκρασία στο γραφείο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο: Οι άνδρες θέλουν να το μετατρέψουν σε Ανταρκτική και οι γυναίκες σε σάουνα. Και πώς θα συνυπάρξουμε στο ίδιο γραφείο;

Μια νέα έρευνα βάζει τέλος στους τσακωμούς για τη θερμοκρασία στο γραφείο. Άλλωστε υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να τσακωθεί κανείς και δεν χρειαζόμαστε έναν παραπάνω. Τι αποκαλύπτει, λοιπόν, νέα έρευνα και ποιον τελικά δικαιώνει;

Το σκηνικό γνωστό. Πάντα θα υπάρχει αυτός που γκρινιάζει επειδή κρυώνει (συνήθως είναι γυναίκα) επειδή ο συνάδελφός της (συνήθως είναι άντρας) έχει ρυθμίσει το air condition σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο;

Γυναίκες και άνδρες προτιμούν συνήθως διαφορετική θερμοκρασία για βιολογικούς και κοινωνιολογικούς λόγους. Οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε κατάσταση ηρεμίας από ότι οι γυναίκες κι έτσι ζεσταίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα, γεγονός που κάνει τον κρύο αέρα περισσότερο ενοχλητικό. Και πολλές φορές τα dress code στη δουλειά, σακάκι και κοστούμια για τους άνδρες, φούστες ή φορέματα για τις γυναίκες, δεν βοηθούν την κατάσταση!

Αυτές οι διαφορές μπορούν να εξηγήσουν λίγο τον «πόλεμο» που επικρατεί στα γραφεία.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOSE One βάζει λάδι στη φωτιά… Αναφέρει συγκεκριμένα, πως οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις σε καθήκοντα που απαιτούν σκέψη όταν το περιβάλλον είναι πιο ζεστό, ενώ το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τους άντρες!

Και σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες προτιμούν τις πιο ψηλές θερμοκρασίες αλλά στο γραφείο αυτές δεν επικρατούν… κάτι που πολλοί θεωρούν σεξιστικό!

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 550 Γερμανούς φοιτητές. Οι ομάδες των φοιτητών είχαν αναλάβει γνωστικά καθήκοντα, να κάνουν ορισμένες πράξεις, να λύσουν ένα μπερδεμένο τεστ σε δωμάτια με θερμοκρασία 16, 19 έως και 32 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που βρήκαν, λοιπόν, ήταν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη απόδοση τόσο στις μαθηματικές όσο και στις γλωσσικές εργασίες καθώς η θερμοκρασία αυξανόταν, ενώ το αντίθετο ίσχυε για τους άνδρες. Η επίδραση δεν ήταν τεράστια αλλά υπήρξε: Με κάθε αύξηση της θερμοκρασίας, οι γυναίκες απαντούσαν 1.75% πιο σωστά στις περισσότερες μαθηματικές ερωτήσεις και 1% στις γλωσσικές, ενώ οι άνδρες απάντησαν περίπου 0,6% λιγότερο σωστά και στις δύο κατηγορίες.

Φυσικά, η μελέτη δεν εγγυάται ότι κάθε γυναίκα μπορεί να αποδώσει καλύτερα στη θερμότητα ή ότι κάθε άνδρας προτιμά ένα πιο δροσερό περιβάλλον. Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μάλλον το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί, ενώ θα γίνουν και περαιτέρω έρευνες. Μέχρι τότε το debate αυτό στο γραφείο θα λήξει;;; Τώρα που καλοκαιριάζει ειδικά… δύσκολο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: