Επικαιρότητα

Είναι οριστικό! Δεν θα ξαναδούμε διαφημίσεις τσιγάρων στα ΜΜΕ

Μετά από 14 χρόνια μπαίνει τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρων και γενικότερα καπνικών με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναλυτικά όλα όσα ορίζει η απόφαση.

Το ΣτΕ βάζει τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρων και εν γένει καπνικών προϊόντων ενώ χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να απαγορευθούν από τα Μέσα και ειδικότερα απ’ τον Τύπο.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί το 2005 από αρμόδιο υπουργείο , προκειμένου και η Ελλάδα να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, πολλές εκδοτικές εταιρίες και εταιρίες ΜΜΕ, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση.

Η υπουργική απόφαση κρίθηκε συνταγματική καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: «υπό το φως και τις διατάξεις του άρθρου 21 του Συντάγματος από τις οποίες γεννάται ευθεία υποχρέωση του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αντίκειται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος ως θεμιτός περιορισμός της επαγγελματικής ελευθερίας των επιχειρήσεων κυκλοφορίας εντύπων μέσων, ούτε εξάλλου, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας το μέτρο αυτό είναι από τη φύση του προδήλως απρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή της προστασίας της δημόσιας υγείας και συνεπώς δεν αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Μετά από 14 χρόνια, το 2019 πλέον μπαίνει ένα τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρων και καπνικών προϊόντων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση, απόφαση πλέον από το ΣτΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: