Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τι αυξάνει τον κίνδυνο

στις

Οι ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο ορισμένοι παράγοντες της παιδικής ηλικίας να επηρεάζουν την εμφάνιση Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην ενήλικη ζωή

Το σωματικό βάρος των παιδιών κατά την εφηβεία φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά την ενηλικίωσή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

«Αν και είχαμε δει ότι τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία σε μικρότερη ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν Πολλαπλή Σκλήρυνση, ελέγχοντας το σωματικό τους βάρος σε αυτή την ηλικία τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σημαντικά. Φαίνεται ότι ο κυριότερος παράγοντας δεν είναι η ηλικία στην οποία αρχίζει η εφηβεία, αλλά το σωματικό βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο Δρ. Adil Harroud, επικεφαλής της έρευνας και νευρολόγος στο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

«Το υπερβολικό βάρος φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια», αναφέρουν οι ερευνητές και διερωτώνται αν εκείνα τα επιπλέον κιλά αποτελούν τον αληθινό ένοχο.

Για να εξετάσουν αυτή την υπόθεση οι ερευνητές αξιολόγησαν τα γενετικά δεδομένα περισσότερων από 329.000 γυναικών για να ανακαλύψουν 372 γενετικούς παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με την πρόωρη εφηβεία.

Ακολούθως πραγματοποίησαν ακόμα μία γενετική μελέτη η οποία περιλάμβανε σχεδόν 15.000 ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση, συγκρίνοντάς τους με 26.700 υγιείς ανθρώπους, για να εξετάσουν αν τα γονίδια που σχετίζονται με την πρόωρη εφηβεία επηρέαζαν τον κίνδυνο για ανάπτυξη της νευρολογικής αυτής νόσου.

Η αύξηση κατά ένα έτος της γενετικά προβλεπόμενης ηλικίας για είσοδο στην εφηβεία, μείωσε τις πιθανότητες ανάπτυξης πολλαπλής σκλήρυνσης κατά 8%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αλλά η εξέταση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ανθρώπων, «διέγραψε» αυτή τη σχέση.

«Υπάρχει ένα ζεύγος θεωρητικών τρόπων που εξηγούν πώς το περιττό βάρος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση, αν και τίποτα δεν έχει αποδειχτεί. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο σωματικό λίπος συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση», δήλωσε ο Δρ. Harroud προσθέτοντας πως το επιπλέον λίπος αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η μελέτη είναι σημαντική γιατί «μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου ο οποίος είναι τροποποιήσιμος. Ενώ δεν μπορούμε να επηρεάσουμε πότε θα «εμφανιστεί» η εφηβεία, είναι εφικτό να τροποποιήσουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος», δήλωσε ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος στην Αμερικανική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

«Αν βρίσκεστε ήδη σε ομάδα υψηλού κινδύνου τότε έχετε ένα ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις τιμές του ΔΜΣ σας».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σωστό για τα κορίτσια και τις γυναίκες καθώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που συσχετίζουν το βάρος τους με τον αυξημένο κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση», κατέληξε ο κ. LaRocca.

«To “ύπουλο” στοιχείο είναι πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν αναπτύσσεται πριν ένας άνθρωπος μπει στη δεκαετία των 20 ή των 30 ετών. Η εφηβική ή παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένες επιπτώσεις οι οποίες θα εμφανιστούν χρόνια ή δεκαετίες αργότερα», καταλήγει ο Δρ. Harroud.

https://ygeiamou.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s