Φεμινιστική απεργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 8 Μαρτίου

Μια απεργία γένους θηλυκού θέλουν να θεσμοθετήσουν στην Ελλάδα φεμινιστικές οργανώσεις, που απευθύνουν κάλεσμα για καθιέρωση της φεμινιστικής απεργίας και στη χώρα μας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, γυναικείες συλλογικότητες, φεμινιστικές οργανώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου, μέσω της οποίας κάλεσαν όλες τις γυναίκες ανά την επικράτεια να απέχουν από την εργασία τους αλλά και από κάθε άλλη υποχρέωση, όπως τα ενδοοικογενειακά καθήκοντα.

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να υποαντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, να αποκλείονται έμμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας», τόνισε, μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Γκατσούκα. Και συμπλήρωσε: «Παλεύουμε, ακόμα, ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να μη γυρίσουμε στο 1933 και στο τρίπτυχο παιδιά-κουζίνα-εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 14.00 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή των ΑΔΕΔΥ,  ΓΣΕΕ και των τμήματων γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων.

Η φεμινιστική απεργία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016, από γυναικείες οργανώσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.Την περασμένη χρονιά συμμετείχαν περισσότερες από 40 χώρες στον πλανήτη. Μόνο στην Ισπανία η συμμετοχή ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια.

 Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s