Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντοπίστηκαν επικίνδυνα βακτήρια σε σκυλοτροφές σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες

Τα προϊόντα διατροφής σκύλων που περιέχουν ωμό κρέας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια, μιας και θεωρούνται πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα άλλα εμπορικά προϊόντα για τα κατοικίδια, παρόλο που στην πραγματικότητα υφίστανται παστερίωση. Συνεπώς, επικίνδυνα βακτήρια εντοπίστηκαν σε σκυλοτροφές, κάτι που θα αλλάξει τις επιλογές σου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα επιστημονική έρευνα, εντοπίστηκαν επικίνδυνα βακτήρια σε σκυλοτροφές, που βασίζονται στο ωμό κρέας, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και να απειλήσουν την υγεία τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των ανθρώπων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτούς με προβλήματα στο ανοσοποιητικό, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ίνγκριντ Χάνσον του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών της Ουψάλα, που δημοσίευαν την έρευνα στο κτηνιατρικό περιοδικό «Vet Record», ανέλυσαν δείγματα από 60 τέτοια προϊόντα που πωλούνταν σε καταστήματα για ζώα και τα οποία προέρχονταν από δέκα διαφορετικούς παραγωγούς διαφόρων χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία, Αγγλία).

Τα προϊόντα που εξετάσθηκαν, αφορούσαν όλα σκύλους και περιείχαν είτε άψητο κρέας, είτε κόκαλα από διάφορα ζώα (μοσχάρια, κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοίρους, αρνιά, πάπιες κ.α.). Μερικά συμπεριλάμβαναν και λαχανικά, φυτικές ίνες ή άλλα συστατικά.

Έτσι, διαπίστωσαν ότι και τα 60 διαφορετικά είδη σκυλοτροφών περιείχαν εντεροβακτήρια σε διάφορα επίπεδα, με το κολοβακτηρίδιο E.coli, να βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο των δειγμάτων.

Ένα άλλο βακτήριο, το C perfinges (κλωστηρίδιο το διαθλαστικό), που επίσης μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, βρέθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο (30%) των δειγμάτων.

Η επικίνδυνη σαλμονέλα εντοπίσθηκε στο 7% των δειγμάτων, ενώ το καμπυλοβακτήριο στο 5%. Να σημειώσουμε ότι οι αυτοί μικροοργανισμοί περνάνε από τους ανθρώπους στους ανθρώπους, προκαλώντας λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα βακτήρια αυτά μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν και να μολύνουν άλλα φαγητά και επιφάνειες, ενώ και οι σκύλοι μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους, στην προσπάθεια να  φιλήσουν ή χαϊδέψουν τα κατοικίδια τους, μόλις αυτά έχουν φάει. Ακόμη, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα με ωμό κρέας, όταν κάνουν κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, αφού έτσι αυξάνεται στον οργανισμό τους ο κίνδυνος αντίστασης στα φάρμακα.

Τέλος, τόνισαν ότι με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύεται η σημασία του προσεκτικού χειρισμού τέτοιου είδους προϊόντων από τους παραγωγούς, τα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Οι σκυλοτροφές ωμού κρέατος πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη, αφού σκοτώνει μικρόβια όπως το καμπυλοβακτήριο, έως τη χρήση τους και να ξεπαγώνονται στους δέκα βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να διατηρούνται χώρια από άλλα τρόφιμα και η κοπή τους να γίνεται σε διαφορετικά όργανα και σκεύη, τα οποία μετά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές:

Σκύλοι σε οικογένειες με βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους επίσης δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα ωμού κρέατος, καθώς αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: