Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι το ρολόι με ταχύμετρο και πως το χρησιμοποιείς

Μάλλον έχεις ξεχάσει ότι έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από το πρώτο έξυπνο ρολόι: θερμιδομετρητές, GPS, WiFi και τα σχετικά έχουν μεταμορφώσει το τοπίο της ωρολογοποιίας. Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα μηχανικά ρολόγια είχαν εφευρεθεί από τον 18ο αιώνα.

Το ρολόι με ταχύμετρο είναι ένα τρανό παράδειγμα. Έχει μια αριθμητική κλίμακα τυπωμένη ή εγχαραγμένη γύρω γύρω και σου επιτρέπει να μετρήσεις τον χρόνο σου σε μια διαδρομή. Δεν σταματά τον χρόνο – αυτό το κάνει ο χρονογράφος – εν τούτοις είναι πολύ πιο χρήσιμος.

Η ιστορία τους μάλιστα είναι μακριά. Τα ρολόγια τσέπης του 19ου αιώνα είχαν ταχύμετρο ενώ τη δεκαετία του ΄30 άρχισαν να μπαίνουν ταχύμετρα και στα ρολόγια χειρός. Μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα ψηφιακά κομπιουτεράκια, το ταχύμετρο στην ουσία εκπροσωπούσε αυτή την πρακτική και λειτουργική προέκταση του χρόνου. Όπως αναπτύχθηκαν οι αγώνες ταχύτητας τη δεκαετία του ’50, έτσι ο χρονογράφος έγινε το πιο διαδεδομένο σπορ ρολόι (με πιο γνωστά τα Tag Heuer Carrera και Rolex Daytona) και έτσι, το ταχύμετρο μεταφέρθηκε στην ατσάλινη στεφάνη και άρχισε να έχει μια πιο τεχνική αισθητική.

Πως χρησιμοποιείται ένα ταχύμετρο

Κι όμως είναι πολύ πιο απλό στη λειτουργία του και όλα βασίζονται στην απλή σχέση μεταξύ ταχύτητας, απόστασης και χρόνου. Και όπως μάθαμε στα μαθηματικά του σχολείου, αν γνωρίζεις το ένα εκ των δύο, μπορείς να υπολογίσεις το τρίτο.

Ένα ταχύμετρο είναι σχεδιασμένο για να υπολογίσει την ταχύτητα – μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψεις μια γνώριμη απόσταση. Οι ενδείξεις των χιλιομέτρων στους δρόμους αποτελούν ένα καλό σημάδια για να ξεκινήσεις να υπολογίζεις τον χρόνο – και χρησιμοποιείς το μυαλό σου, μην καταφύγεις σε ένα ακόμη app…


Υπολογίζοντας την απόσταση

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του, ωστόσο μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ταχύμετρο αντίστροφα για να υπολογίσετε την απόσταση. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ταξιδεύεις σε σταθερή ταχύτητα. Εάν όντως είσαι σίγουρος για τον ρυθμό σου, ξεκίνα τον υπολογισμό. Όταν ο δείκτης δευτερολέπτων συγχρονιστεί με την ταχύτητά σου, τότε έχεις ταξιδέψει ένα χιλιόμετρο.

Υπολογίζοντας άλλα πράγματα

Μάλλον δεν αφορά τον μέσο ιδιοκτήτη χρονογράφου, εκτός κι αν δουλεύεις σε εργοστάσιο, οπού ένα ταχύμετρο μπορεί να υπολογίσει την παραγωγή σε οποιαδήποτε χρονική απόσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: