Τελικά μήπως το #10YearChallenge είναι επικίνδυνο trend;

στις

Το #10YearChallenge είναι το νέο trend σε όλα τα social media και όλοι έχουν ανεβάσει δύο φωτογραφίες τους, μια πριν απ’ το 2009 και μια απ’ το 2019. Τελικά, μήπως το #YearChallenge είναι επικίνδυνο;

Είναι εξαιρετικά fun να βλέπεις φωτογραφίες φίλων σου πριν από 10 χρόνια και σήμερα και γι’ αυτό το συγκεκριμένο challenge έγινε πολύ γρήγορα viral και έχει τεράστια ανταπόκριση. Μήπως τελικά το #10YearChallenge είναι επικίνδυνο;

Φαντάσου να ήθελες να «εκπαιδεύσεις» έναν αλγόριθμο ο οποίος θα βασίζεται στην ηλικία, τα χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα στο πώς μεγαλώνει κάποιος με τα χρόνια. Ιδανικά, θα ήθελες ένα ευρύ και αυστηρό data από φωτογραφίες ανθρώπων. Και φυσικά θα σε βοηθούσε αν γνώριζες ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν 10 χρόνια διαφορά.

Φυσικά, θα μπορούσες να βασιστείς στο Facebook για profile pictures και να δεις και πότε έχουν δημοσιευτεί αλλά αυτό θα σου προκαλούσε μια φασαρία που δεν έχει νόημα γιατί οι άνθρωποι δεν βάζουν πάντα τις φωτογραφίες τους με χρονολογική σειρά, μπορεί κάποιος να έχει μια photo profile που έχει βγάλει εδώ και 3 χρόνια και να την έχει ανεβάσει απλώς τη δεδομένη στιγμή. Απ’την  άλλη υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες αλλά τον σκύλο τους, ένα cartoon, ένα κείμενο με ένα quote κλπ. Επομένως, το έργο σου θα ήταν πιο δύσκολο και χρονοβόρο.

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να είχες μια σειρά από πολλές φωτογραφίες «πριν και μετά».

Με το νέο trend στο Facebook, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν δύο φωτογραφίες, μια από το 2009 και μια από το 2019 και σε αυτές προσθέτουν και επιπλέον φωτογραφίες αναφορικά με το πού βρίσκονταν τη δεδομένη στιγμή, που δηλαδή τραβήχτηκε ή φωτογραφία και σε ποιο event είχαν δώσει το παρόν.

Με άλλα λόγια, χάρη σε αυτό το trend, δημιουργείται ένα τεράστιο dataset από φωτογραφίες ανθρώπων, από το πώς έχουν αλλάξει σε 10 χρόνια ενώ προστίθενται και μερικές πιο προσωπικές φωτογραφίες.

Και μπορεί πολλοί να τρόλαραν το trend, να ανέβασαν ψεύτικες φωτογραφίες ή φωτογραφίες με ζώα, ωστόσο οι αλγόριθμοι αναγνώρισης εικόνων είναι αρκετά εξελιγμένοι και μπορούν να διαλέξουν ένα αληθινό πρόσωπο. Αν εσύ ανεβάσεις μια φωτογραφία με τη γάτα σου πριν από 10 χρόνια και τώρα, αυτό το δείγμα θα πεταχτεί από τον αλγόριθμο.

Πάντως, απ’ τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Facebook, δήλωσε πως είναι ένα trend που δεν το ξεκίνησε το Facebook και το Facebook δεν κερδίζει τίποτα από αυτό. Μάλιστα, ο ίδιος υπενθύμισε πως οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν την αναγνώριση προσώπου οποιαδήποτε στιγμή.

Το σημαντικό είναι να προσεγγίσουμε την αλληλεπίδρασή μας με την τεχνολογία προσεκτικά και να επιλέγουμε εμείς τις πληροφορίες που θέλουμε να δημοσιεύσουμε γιατί οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται.

Το δυναμικό αναγνώρισης προσώπου ως επί το πλείστον είναι πλασματικό: Η αναγνώριση της ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια διαφήμιση με συγκεκριμένο target και να κάνουν την διαφήμιση που θα δεις μπροστά σου πιο σχετική με σένα.

Η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ανθρωπότητα και αυτό δεν είναι πάντα κακό. Ωστόσο, υπάρχει η ευκαιρία να την βελτιώσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για δικό μας όφελος.

Τελικά το #10YearChallenge είναι επικίνδυνο; Όχι, ακριβώς γιατί το Facebook έχει ήδη όλες αυτές τις πληροφορίες για εμάς και ενδεχομένως πολλές περισσότερες. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που δημοσιεύουμε  και τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα social media.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s