Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέαρ: 3.000 κιλά κομφετί, 20 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

στις

Το «έθιμο» με τα κομφετί ξεκίνησε το 1992. Οι εθελοντές, ο τοίχος των ευχών και τα μαγικά, πολύχρωμα χαρτάκια

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να υποδεχτούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον νέο χρόνο στην πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με τους New York Times οι πιο «σκληροπυρηνικοί» θα βρίσκονται εκεί από νωρίς το απόγευμα προκειμένου να εξασφαλίσουν καλή «θέση».

Ανεξάρτητα ωστόσο από το σημείο που θα βρίσκεται ο καθένας το βέβαιο είναι ότι όλοι (μα όλοι) θα «λουστούν» με τη «βροχή» από 3.000 κιλά κομφετί που θα αρχίσουν να πέφτουν στη διάσημη πλατεία 20 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα λίγο πριν σημάνει η έλευση του νέου χρόνου. 

Το «έθιμο» με τα κομφετί ξεκίνησε το 1992, όταν οι διοργανωτές θέλησαν να «ελαφρύνουν» λίγο την ατμόσφαιρα, που μέχρι τότε έμοιαζε με… καυγά μεθυσμένων, όπως λέει ο Τρεμπ Χέινινγκ, ο άνθρωπος που ανέλαβε την πρώτη διοργάνωση και συνεχίζει μέχρι τώρα. «Ήταν άθλιο» προσθέτει. 

Πώς ήταν εκείνη η πρώτη φορά; «Η επιτυχία ήταν ακαριαία. Είδαμε να μεταμορφώνεται η Τάιμς Σκουέαρ μπροστά στα μάτια μας». 

Ο Χέινινγκ, που έχει εταιρεία με μπαλόνια και συνεργάζεται με τα θεματικά πάρκα της Disney δηλώνει ότι και ο φετινός -26ος κατά σειρά- εορτασμός της αλλαγής του χρόνου στην Τάιμς Σκουέαρ με τα κομφετί θα είναι επιτυχής κι αυτό χάρη στην προετοιμασία που προηγείται, η οποία ξεκινά έναν ολόκληρο χρόνο πριν. 

1η Ιανουαρίου. Είναι η μέρα που ανοίγει η πρόσκληση για τους εθελοντές, τους αποκαλούμενους «μηχανικούς διασποράς» που θα αποτελέσουν το Confetti Crew της επομένης χρονιάς. Πενήντα άτομα είναι αρκετά, συνήθως εγγράφεται όμως διπλάσιος αριθμός και -κατά κανόνα- οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν το «παρών» και την επομένη χρονιά. 

Οκτώβριος. Η λίστα των εθελοντών έχει οριστικοποιηθεί και γίνεται η πρώτη συνάντηση κατά την οποία πραγματοποιείται και επίσκεψη στα οκτώ κτίρια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία και τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας. 

30 Νοεμβρίου. Το περίφημο «Wishing Wall» τοποθετείται στην πλατεία δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γράψουν τις ευχές της Πρωτοχρονιάς πάνω στα κομφετί που θα διασκορπιστούν.  Όσοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τον τοίχο των ευχών μπορούν να υποβάλουν τις συμμετοχές τους μέσω Twitter ή Instagram (#ConfettiWish).

Αρχές Δεκεμβρίου. Τακτοποιούνται ζητήματα όπως η ενοικίαση ανυψωτικών μηχανημάτων για τα γύρω κτίρια, αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας. 

29 Δεκεμβρίου. Το Confetti Crew συγκεντρώνεται και αφού η ομάδα πάρει μαζί πρωινό, ξεφορτώνει δύο φορτηγά γεμάτα κομφετί στην Τάιμς Σκουέαρ. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από τους πολυσύχναστους δρόμους, παραδίδουν τα  κιβώτια στα  οκτώ κτίρια. «Ο κόσμος δεν έχει ιδέα ποιοι είμαστε ή τι κάνουμε», λέει ο Χέινινγκ. 

30 Δεκεμβρίου. Ακολουθώντας τις οδηγίες της αστυνομίας, οι δημοτικές υπηρεσίες απομακρύνουν τους 200 κάδους σκουπιδιών που βρίσκονται γύρω από την πλατεία και τους αντικαθιστούν με 200 κουτιά από χαρτόνι. Άλλωστε, η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής είναι υπεύθυνη για τα 57 οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τάιμς Σκουέαρ. 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ώρα 7 μ.μ. Τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να γίνει η διασπορά των κομφετί -που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση- και ο οποίος βασίζεται στον απόλυτο συγχρονισμό. 

’Ωρα 8:30 μ.μ. Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται ήδη στην κορυφή των κτιρίων, εφοδιασμένα με τα κομφετί και περιμένουν τραβώντας φωτογραφίες και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Το αλκοόλ απαγορεύεται. 

Ώρα 9 μ.μ. Ο Χέινινγκ δοκιμάζει την ενδοεπικοινωνία με τα μέλη της ομάδας. Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται και όλοι βασίζονται στα ρολόγια τους. 

Ώρα 11 μ.μ. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότηταςβρίσκονται στις θέσεις τους. Η οκτάωρη βάρδια τους μόλις ξεκινά. Είναι οι άνθρωποι (οι «ήρωες», πιο σωστά) που με κάθε είδους σκούπα και σακούλα θα απομακρύνουν τους 57 τόνους του «υλικού» που θα μείνει μετά τη γιορτή -κανένα από τα οποία δεν ανακυκλώνεται. Αντίθετα, το κομφετί που ρίχνεται τα μεσάνυχτα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένες πρώτες. 

Ώρα 11:59:40 μ.μ. Δίνεται η εντολή και τα κομφετί αρχίζουν να πετούν, να χορεύουν στον αέρα! 

Μεσάνυχτα: Η τεράστια μπάλα πέφτει και όπως λέει ο Χέινινγκ «καμία φωτογραφία, κανένα βίντεο δεν μπορεί να αποτυπώσει πιστά αυτό που βλέπουν τα μάτια όσων είναι στην Τάιμς Σκουέαρ εκείνη τη στιγμή».

Ώρα 00:30…. Τα κομφετί εξακολουθούν να στροβιλίζονται καθώς η θερμότητα που εκλύεται από το πλήθος τα σηκώνει ξανά ψηλά, ακόμη και πάνω από τα κτίρια, γι′ αυτό και όποιος βρεθεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ακόμη και την επόμενη μέρα, συναντά τα μικρά πολύχρωμα χαρτάκια…. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s