Μυρωδιές, μουσική και αγένεια: Πώς οι έμποροι πείθουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα

Για τον περισσότερο κόσμο, η εβδομάδα που διανύουμε αλλά και η επόμενη αποτελούν ημέρες χριστουγεννιάτικωναγορών, με πολλούς καταναλωτές στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να βγαίνουν στα μαγαζιά ή να σερφάρουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα για να αναζητήσουν δώραγια τους αγαπημένους τους. Έτσι, πρόκειται για την χρονική περίοδο που οι έμποροι προσπαθούν… διπλά να κάνουν ελκυστικά τα καταστήματά τους και τις ιστοσελίδες τους και να δελεάσουν τους καταναλωτές με ευκαιρίες.

Παράλληλα, όμως, ορισμένοι εξ αυτών παίζουν… παιχνίδια χειραγώγησης με το μυαλό των καταναλωτών, κρύβοντας μηνύματα που «μιλούν» στο υποσυνείδητό τους!

Όπως γράφει το CNNi, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την προσπάθεια αυτή.

«Είναι απίστευτο πόσες φορές τα μηνύματα αυτά δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Πολλά εξ αυτών είναι περιφερειακά μηνύματα» λέει ο Έρικ Σπάνγκενμπεργκ, καθηγητής του πανεπιστημίου Ιρβάϊν της Καλιφόρνια.

Για παράδειγμα, σε καταστήματα αυτά μπορεί να είναι μυρωδιές, εικόνες, ήχοι ή ακόμη και χρώματα.

«Ρόλο μπορεί να παίξει ακόμη και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πελάτες μέσα στο κατάστημα ή ο φωτισμός. Τέτοια πράγματα» εξηγεί ο ειδικός.

Η ατμόσφαιρα μέσα στα μαγαζιά μπορεί ακόμη και να «πείσει» τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα πράγματα.

Και αυτό, όπως εξηγεί η συγγραφέας και ειδική σε θέματα οικιακής οικονομίας Λινέτ Καλφάνι-Κοξ, επειδή μεταδίδουν στον κόσμο το… πνεύμα των Χριστουγέννων.

«Εάν πάτε αυτή τη στιγμή σε ένα κατάστημα, θα ακούσετε χριστουγεννιάτικη μουσική. Πιθανώς να μυρίσετε κανέλα ή κουκουνάρι. Θα δείτε τα πάντα στολισμένα με υπέροχα χρώματα» λέει χαρακτηριστικά η ίδια, και συμπληρώνει: «Οι διαδικτυακές εμπειρίες θα είναι διαφορετικές. Δεν θα έχετε φυσικά τις μυρωδιές αλλά σίγουρα θα δείτε εντονότερα χρώματα. Οι εορταστικές εικόνες θα είναι μεγαλύτερες ενώ οι τιμές γραμμένες με μικρότερη γραμματοσειρά. Και οι διαφημίσεις θα εμφανίζονται πιο τακτικά».

Και ενώ οι εορταστικές αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει, ειδικοί προειδοποιούν μέσω του CNNi για τους έξι τρόπους με τους οποίους καταστήματα προσπαθούν να «χειραγωγήσουν» τους πελάτες τους για να κάνουν μεγαλύτερο τζίρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s