4 σκέψεις που κάνουν οι άνθρωποι με OCD!

To OCD ή αλλιώς ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια πολύ αγωνιώδης κατάσταση για όσους τη βιώνουν. Έντονες σκέψεις ή εικόνες, ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμού, προκαλούν ένα αίσθημα δυσφορίας, κι αυτό απέχει πολύ απ’ την πλάκα που κάνουμε με τους φίλους μας για το πόσο ψυχαναγκαστικοί είμαστε!

Για να αντισταθμίσουν τα συναισθήματα άγχους τους, οι άνθρωποι με OCD μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να εκτελούν ορισμένες δραστηριότητες ξανά και ξανά, όπως το να πλένουν συνεχώς τα χέρια τους ή να μετράνε 15 φορές τα πράγματα που έχουν μπροστά τους.

Το OCD είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι το έχουμε στο μυαλό μας και σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται απ’ τα στερεότυπα που πιστεύουμε! Ότι δηλαδή οι άνθρωποι με OCD θέλουν απλά να είναι ευθυγραμμισμένα όλα τα αντικείμενα στο τραπέζι και τσεκάρουν 20.000 φορές εάν έχουν κλείσει τον θερμοσίφωνα!

Γυναίκες μιλούν για τις 4 σκέψεις που κάνει ως άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με OCD.

«Η ανάγκη για επιβεβαίωση φτάνει σε γελοίο σημείο!»

Η Anne, μια γυναίκα απ’ το Connecticut των ΗΠΑ, εξομολογείται ότι πάντα σκέφτεται ότι θέλει να είναι όλα στην εντέλεια, ακόμα κι αν αυτό καταντάει κουραστικό και γελοίο! Για παράδειγμα, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που έκανε πέρυσι, πήρε τη γνώμη όλων των καλεσμένων για το τι ψωμάκια να πάρει για να είναι σίγουρη ότι θα αρέσει σ’ όλους η επιλογή της!

Τελικά, ο ψυχαναγκασμός της την οδήγησε στο ν’ αγοράσει 100 ατομικά ψωμάκια για 37 καλεσμένους!

«Κάνω πράγματα που δεν μπορώ να σταματήσω να τα κάνω, ενώ παράλληλα σκέφτομαι ότι είναι παράλογα!»

Πολλές φορές οι άνθρωποι με OCD επαναλαμβάνουν σκέψεις ή φράσεις στο μυαλό τους συνεχόμενα, ακόμα κι αν αντιλαμβάνονται εκείνη τη στιγμή ότι δεν έχει κανένα νόημα!

Για παράδειγμα, η 35χρονη Laura είπε πως ο αδερφός της μια φορά την έπιασε να χτυπάει το κεφάλι της επειδή έλεγε συνεχώς από μέσα της «χτύπα το ξύλο».

«Κλείνω τη βρύση ακόμα κι αν βλέπω ότι δεν στάζει νερό»

H Laura λέει ότι έχει πιάσει τον εαυτό της πολλές φορές να σιγουρεύεται 2-3-5-10 φορές ότι δεν στάζει η βρύση, κλείνοντάς την καλύτερα, ακόμα κι αν γνωρίζει εξαρχής ότι είναι κλειστή!

Το ίδιο δηλώνει πως κάνει και με το μάτι της κουζίνας, αλλά μ’ άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του σπιτιού.

«Μπορεί να είμαι άρρωστη, αλλά θα καθαρίσω το μπάνιο!»

Η Diana απ’ την πλευρά της λέει πως έχει κόλλημα με το μπάνιο. Θέλει αν το καθαρίζει συνέχεια. Μάλιστα, τονίζει πως ακόμα κι όταν είναι άρρωστη, σκέφτεται πόσο λάθος είναι να σηκωθεί να καθαρίσει, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό της.

Σημείωση: Ζει σε τριώροφο σπίτι, με τον κάθε όροφο να έχει από ένα μπάνιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s