Σ’ αυτή την ηλικία σταματούν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άι Βασίλη

Το εάν θα πρέπει ή όχι να λέμε στα παιδιά ότι υπάρχει Άι Βασίλης είναι ένα θέμα που έχει φέρει πολλούς ανθρώπους, ακόμα κι απ’ την επιστημονική κοινότητα, σε σύγκρουση. Αυτό που πρέπει να μάθεις σήμερα, όμως, είναι πότε το παιδί σου καταλαβαίνει από μόνο του ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη δεν είναι αληθινή!

Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άι Βασίλη; Σύμφωνα με νέα μελέτη, όταν φτάσουν στην ηλικία των οκτώ με εννέα ετών τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν ότι είναι αληθινή η ιστορία του Άγιου Βασίλη που φέρνει τα δώρα.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή γονιών από διάφορες χώρες (και από την Ελλάδα).

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρις Μπόιλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους τρεις ενήλικες (το 34%) εύχονται να μπορούσαν να πιστεύουν ακόμη στον Άγιο Βασίλη.

παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άι Βασίλη

Μερικοί (το 15%) δηλώνουν ότι ένιωσαν προδομένοι από τους δικούς τους γονείς, όταν ανακάλυψαν την πεζή αλήθεια, ενώ ένας στους δέκα (10%) εξοργίστηκε μαζί τους.

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την ιστορία του Άγιου Βασίλη, όταν οι γονείς δεν τους απαντούν ξεκάθαρα σε απορίες που έχουν, ενώ δύο στα τρία παιδιά (το 65%) προσποιούνται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν, ακόμη κι όταν έχουν πια καταλάβει ότι δεν θα κατέβει από την καμινάδα.

Το 34% των γονιών δήλωσαν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είχε βελτιώσει τη συμπεριφορά τους ως παιδιά, ενώ το 47% όχι. Το 30% είπε ότι η εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους κλονίστηκε, όταν έμαθαν την αλήθεια, ενώ το 56% δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άι Βασίλη

Σημειώνεται πως το 31% των γονιών όταν ερωτώνται από τα παιδιά τους, αρνούνται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, ενώ το 40% παραδέχονται την αλήθεια. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς (το 72%) χαίρονται να λένε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους, ενώ οι υπόλοιποι γονείς αποφεύγουν να το κάνουν για να μην καλλιεργούν μύθους στα παιδιά τους ή γιατί δεν ξέρουν να λένε ωραίες ιστορίες… ή απλώς βαριούνται θα πούμε εμείς!

Πολλές φορές, ένα λάθος των γονιών είναι αρκετό για ν’ αποκαλύψει την αλήθεια στα παιδιά, όπως π.χ. όταν το παιδί βρίσκει εκ των προτέρων κρυμμένο το δώρο που υποτίθεται θα έφερνε ο Άι Βασίλης.

Φυσικά, υπάρχουν και τα «τσακάλια» που καταλαβαίνουν τον μύθο λόγω του ότι συγκρίνουν τον γραφικό χαρακτήρα του μπαμπά ή της μαμάς στα γράμματα του Άγιου Βασίλη!

Τον μύθο για τον Άι Βασίλη μπορεί να καταρρίψει και κάποιος δάσκαλος στο σχολείοκαι τότε τα πράγματα είναι ζόρικα, τόσο για τα παιδιά όσο και για τον δάσκαλο!

Εννοείται πως υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις παιδιών που αναρωτιούνται μόνα τους γιατί δεν βλέπουν στην τηλεόραση τον Άι Βασίλη να πηγαίνει δώρα στα παιδάκια των φτωχών χωρών του πλανήτη, πώς είναι δυνατόν να χωράει στην καμινάδα ή πώς προλαβαίνει να μοιράσει σ’ όλο τον κόσμο δώρα!

https://ipop.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s