Χωρίς κατηγορία

Η αντοχή σου στον πόνο εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα!

Άλλοι άνθρωποι βρίσκουν υποφερτό τον πόνο του τατουάζ και για άλλους είναι μια πολύ ανυπόφορη διαδικασία… Άλλοι τρομάζουν στην ιδέα της βελόνας κι άλλοι είναι πολύ cool στην ιδέα. Πώς προκύπτουν αυτές οι αλλαγές από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η αντοχή στον πόνο εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα! Ποιο είναι αυτό; Η σκέψη μας για το πόσο θα πονέσουμε!

Η νέα μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου που έγινε από νευροεπιστήμονες διαπίστωσε ότι οι προσδοκίες για την ένταση του πόνου μπορούν απλά να… προκαλέσουν ή ν’ αποτρέψουν τον μεγάλο πόνο! Παραδόξως, αυτές οι ψευδείς προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πολύ έντονο πόνο, ακόμα κι αν η πραγματικότητα δείχνει ότι τελικά αυτό που πάμε να κάνουμε δεν πονάει και τόσο!

Εδώ και δεκαετίες, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι προσδοκίες μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα! Όμως, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ουσιαστικά τον φαύλο κύκλο μεταξύ των αυξημένων προσδοκιών του πόνου και του αυξημένου πόνου και διασαφηνίζει τους νευρικούς μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν αρχικά 34 άτομα, διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερο πίστευαν οι συμμετέχοντες ότι θα πονέσουν, τόσο περισσότερο τελικά πονούσαν, στα τεστ που τους έγιναν με διάφορες διαβαθμίσεις πόνου.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες είχαν μάλλον βαθιά επίδραση, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον πόνο», σημείωσε μια εκ των ερευνητών που διεξήγαγαν την έρευνα.

Περίοδος και ύπνος
ISTOCK / MARTIN-DM

Παράλληλα, οι προσδοκίες των συμμετεχόντων, επηρέασαν επίσης σημαντικά την ικανότητά τους να μαθαίνουν από την εμπειρία. Η πεποίθησή τους δηλαδή ότι θα πονέσουν, δεν τους άφηνε ελεύθερους ώστε να δουν εάν πραγματικά πονούν και στο μέλλον να βιώσουν πιο ήπια τον πόνο. Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι περίμεναν έντονο πόνο και τελικά αυτό ένιωσαν, περίμεναν ακόμα περισσότερο πόνο την επόμενη φορά. Αλλά, ακόμα κι αν περίμεναν πολύ έντονο πόνο και τελικά δεν πόνεσαν τόσο, τελικά εξακολούθησαν να πιστεύουν ότι την επόμενη φορά θα πονέσουν ακόμα περισσότερο!

Περίεργος ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας!

αντοχή στον πόνο
Unsplash/Larm Rmah

Εννοείται πως τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν πως το ίδιο ισχύει και για όσους πιστεύουν ότι δεν θα γίνουν καλά μετά από μια ασθένεια… Μάλιστα, όσοι θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσουν την ασθένειά τους, πολύ συχνά επηρεάζουν τη διαδικασία της ανάρρωσης ενώ δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν τα σημάδια βελτίωσης.

Όλα, λοιπόν, είναι θέμα ψυχολογίας γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι θετικός, χωρίς να φοβάσαι συνεχώς για το παραμικρό!

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: