Πού πρέπει να κάθεσαι για να κλείσεις μια καλή συμφωνία;

στις

Υπάρχει εύκολος τρόπος να πετύχει κάποιος αυτό που θέλει; Για παράδειγμα, να αποκομίσει ευνοϊκές κριτικές, να φέρει καλό αποτέλεσμα σε μια διαπραγμάτευση ή να προβάλει τον εαυτό του σωστά; Το μυστικό ίσως κρύβεται σε κάτι… σκληρό ή μαλακό. Πριν η σκέψη σου πάει αλλού, σε προλαβαίνουμε για να επικεντρωθείς σε κάτι πιο πεζό, που εντόπισαν τρεις ερευνητές της Ψυχολογίας και του Μάρκετινγκ από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέιλ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Μαλακό, βαρύ και σκληρό όπου πρέπει

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το βάρος, η υφή και η σκληρότητα των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε κατά τις κοινωνικές επαφές μας (καθίσματα, ντοσιέ, φάκελοι κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν ασυνείδητα την άποψή μας για ανθρώπους και καταστάσεις. Όπως επίσης την έκβαση μιας κρίσιμης συζήτησης, τις πωλήσεις μιας εταιρείας και την τύχη του βιογραφικού κάποιου που αναζητά εργασία. Όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας από τα αισθητήρια της αφής.

Σκληρά καθίσματα για…σκληρά παζάρια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων των ερευνητών, όσο πιο πολλά σκληρά και άκαμπτα αντικείμενα περιβάλλουν αυτούς που πρόκειται να συζητήσουν μια υπόθεση, τόσο πιο σκληρό και άκαμπτο θα είναι το παζάρι που θα γίνει – ειδικά μάλιστα αν καθίσουν σε σκληρά καθίσματα. Αντίθετα, αν καθίσουν σε μαλακές, άνετες πολυθρόνες, θα καταλήξουν ευκολότερα σε μια ευέλικτη, καλή συμφωνία. Από την άλλη, αν κάποιος που αναζητά εργασία βάλει το βιογραφικό του μέσα σε ένα βαρύ, σκληρό ντοσιέ, τότε το βιογραφικό θα αξιολογηθεί ως περισσότερο ουσιαστικό. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που αγγίζουν τραχιά αντικείμενα εκφράζονται με μεγαλύτερη σκληρότητα στις κοινωνικές τους επαφές.

Η αφή προηγείται της όρασης

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η αίσθηση της αφής παίζει σημαντικότερο ρόλο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την όραση. Η σωματική επαφή με τη μητέρα και το ζεστό και απαλό άγγιγμά της αναπτύσσει στο παιδί την αίσθηση της αφής και του δημιουργεί ασφάλεια. Στη συνέχεια η αφή γίνεται για όλη την υπόλοιπη ζωή μας «μια σκαλωσιά επάνω στην οποία χτίζουμε τις κρίσεις και τις αποφάσεις μας για σοβαρά κοινωνικά θέματα», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως εξήγησαν, όταν ο εγκέφαλος ενημερώνεται για κάτι νέο και θέλει να το κατατάξει στη βάση δεδομένων του, τον πρώτο λόγο έχουν οι «απτικές» και όχι οι οπτικές εντυπώσεις. Για παράδειγμα, η τυπική μας αντίδραση όταν βλέπουμε ένα άγνωστο αντικείμενο (π.χ. όταν αγοράζουμε ένα ρούχο) είναι: «Μπορώ να το δω αυτό, παρακαλώ;» ζητώντας να μας το φέρουν για να το αγγίξουμε.

Πηγή: https://bimag.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s