«Αποκάλυψη» για τις φάλαινες δολοφόνους – Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο μισός πληθυσμός τους

στις

Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της φάλαινας δολοφόνου παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνισηεξαιτίας της τοξικής και επίμονης ρύπανσης των ωκεανών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν και οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τα PCB, έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες, εξακολουθούν να διαρρέουν στις θάλασσες και να συγκεντρώνονται στην τροφική αλυσίδα. Ως εκ τούτου, οι φάλαινες δολοφόνοι, οι κορυφαίοι θηρευτές, είναι τα πιο μολυσμένα ζώα στον πλανήτη.Ακόμη χειρότερα, το πλούσιο σε λιπαρά γάλα τους διέρχεται σε πολύ υψηλές δόσεις στα νεογέννητά τους.

Οι συγκεντρώσεις PCB που βρέθηκαν σε φάλαινες δολοφόνους μπορεί να είναι 100 φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα και να βλάψουν σοβαρά τα αναπαραγωγικά όργανα, το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν καρκίνο. Η νέα έρευνα ανέλυσε τις προοπτικές για τους πληθυσμούς φαλαινών δολοφόνων τον επόμενο αιώνα και διαπίστωσε ότι όσες βρίσκονται εντός βιομηχανικών ζωνών, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 30 με 50 χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλυση δεδομένων που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφού εξετάστηκαν 351 περιπτώσεις μολύνσεων από PCB σε φάλαινες δολοφόνους.

Μεταξύ αυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το τελευταίο βρετανικό είδος, όπου ένας πρόσφατος θάνατος αποκάλυψε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα PCB που έχουν καταγραφεί ποτέ. Άλλες που είναι επίσης σε μεγάλο κίνδυνο, είναι στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας και στον βορειοανατολικό Ειρηνικό.

Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θηλαστικά στη γη αλλά έχουν ήδη χαθεί στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ισπανία και σε πολλά άλλα μέρη.

Οι πληθυσμοί φαλαινών δολοφόνων που επηρεάζονται λιγότερο από την μόλυνση, είναι αυτοί που βρίσκονται στον μακρινό βορρά –ανοικτά της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, του Καναδά και των νησιών Φερόες- εξαιτίας της μακρινής τους απόστασης από τις κυριότερες πηγές PCB.

«Είναι σαν μια Αποκάλυψη για τις φάλαινες δολοφόνους», δήλωσε ο Paul Jepson από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας πίσω από τη νέα μελέτη σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. «Ακόμη και σε μια παρθένα κατάσταση, αναπαράγονται σε πολύ αργούς ρυθμούς» πρόσθεσε.

Οι υγιείς φάλαινες δολοφόνοι χρειάζονται 20 χρόνια για να φτάσουν στην αιχμή της σεξουαλικής ωρίμανσης και 18 μήνες για να κυοφορήσουν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα PCB είναι μόνο ένας ρύπος που βρέθηκε σε φάλαινες δολοφόνους, καθώς υπάρχει «ένας μακρύς κατάλογος πρόσθετων γνωστών και μέχρι τώρα μη μετρημένων μολυσματικών ουσιών».

Άλλα προβλήματα για τις φάλαινες δολοφόνους περιλαμβάνουν την απώλεια βασικών ειδών θηραμάτων, όπως ο τόνος και οι καρχαρίες, λόγω υπεραλίευσης και αυξανόμενης υποβρύχιας ηχορρύπανσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s