Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

στις

Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999.

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.

Γρήγορα, ο εορτασμός ξεπέρασε τα στενά όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για τα αμφισεξουαλικά άτομα να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τονίσουν εμφαντικά τη διαφορετικότητά τους από τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοφυλόφιλους, από τους οποίους συχνά λοιδορούνται, αλλά και να αναδείξουν την κουλτούρα και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δε συνέδεαν τις σεξουαλικές σχέσεις με το δυαδικό φύλο (δηλαδή το ανδρικό και το γυναικείο) αλλά, αντιθέτως, οι άνδρες οι οποίοι είχαν ομόφυλους συντρόφους δε θεωρούνταν ομοφυλόφιλοι και ενδέχεται να είχαν συζύγους ή άλλες ερωμένες. Επίσης, σε αρχαιοελληνικά θρησκευτικά κείμενα, σπάνια οι σχέσεις ενός άνδρα περιγράφονταν ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες αλλά πάντοτε ενσωμάτωναν αμφιφυλοφιλική θεματολογία.

Όσον αφορά τους Σπαρτιάτες, πίστευαν ότι οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα σε έμπειρους και άπειρους στρατιώτες θα ενίσχυε την πολεμική πίστη και τη συνοχή της ομάδας, ενθαρρύνοντας επίσης και ηρωικές τακτικές, καθώς οι άνδρες προσπαθούσαν να εντυπωσιάζουν με τις πράξεις τους τούς συντρόφους τους. Όταν οι νεαροί στρατιώτες έφθαναν την ωρίμανση, ήταν κοινωνικώς απαιτούμενο η σχέση τους να πάψει να χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του σεξ, αν και υπήρχαν άνδρες που δεν το τηρούσαν αυτό και συνέχιζαν τη σχέση με τους μέντορές τους και στην ενήλικη ζωή.

Η σημαία της αμφιφυλοφιλικής υπερηφάνειας αποτελείται από τρεις ρίγες, μια ροζ, μια μωβ και μια μπλε. Η ροζ ρίγα αντριπροσωπεύει την ομοφυλοφιλία, η μπλε την ετεροφυλοφιλία και η μωβ (η οποία προκύπτει από την ανάμειξη των δύο) την αμφιφυλοφιλία. Εκτός από την τρίχρωμη σημαία, χρησιμοποιείται επίσης και το σύμβολο του μπλε και του ροζ τριγώνου (με το ροζ να αποτελεί γνωστό σύμβολο που χρησιμοποιούταν στη Ναζιστική Γερμανία για τους ομοφυλόφιλους κρατούμενους και έχει επανοικειοποιηθεί σήμερα ως σύμβολο των ομοφυλόφιλων) που σχηματίζουν το μωβ χρώμα στο σημείο ένωσής τους.                                     bisexuals

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s