Μην σε ξεγελά ο καιρός που είναι καλοκαιρινός για λίγες μέρες ακόμη….Μικραίνει η μέρα και μπαίνουμε επίσημα στο Φθινόπωρο. Νόμιζες πως θα τη γλίτωνες;
Προς το παρόν έχουμε την αίσθηση πως απλά ο Σεπτέμβρης είναι σαν να έχει πάρει παράταση ο Αύγουστος, με τη μόνη διαφορά ότι επιστρέψαμε απ’ τις διακοπές μας (όχι όλοι), τα σχολεία άνοιξαν και οι υποχρεώσεις ξεκίνησαν. Και τώρα έρχεται ακόμη ένα «χτύπημα»: Μικραίνει η μέρα, μπαίνουμε επίσημα στο Φθινόπωρο. Όχι, δεν μπορείς να πατήσεις skip στην εποχή αλλά μπορείς να την απολαύσεις.
Φθινοπωρινή ισημερία, λοιπόν, καλά το μάντεψες! Λίγο πριν τα χαράματα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, στις 04:54 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και επίσημα το Φθινόπωρο, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας.
Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού Φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, μέρα και νύχτα έχουν ίδια διάρκεια. Κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, η μικραίνει η μέρα, μεγαλώνει η νύχτα μέχρι που θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.
Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα, ίση μέρα και νύχτα θα έχουμε λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στις χώρες που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Σε όσες βρίσκονται πάνω ή κάτω, συμβαίνει μερικές μέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» αναμένεται να συμβεί μετά από τέσσερις μέρες.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
Και μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 05:52 ετοιμάσου για μια μαγευτική Πανσέληνο!