Ήρθε ο καιρός να βάλεις τέλος στις αρνητικές σκέψεις με αυτή την απλή μέθοδο

στις

Υπάρχουν κάποιες αναμνήσεις που μας κυνηγούν και μας προκαλούν θλίψη. Μάλιστα αυτές οι αναμνήσεις μπορούν να μας στοιχειώσουν τόσο πολύ που να μας οδηγήσουν μέχρι και στην κατάθλιψη.

Θυμήσου μια εμπειρία στην οποία έχασες έναν φίλο, ή είχες ένα ατύχημα ή απλά απολύθηκες από την δουλειά σου που τόσο σου άρεσε. Όσο και να προσπαθήσεις δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις αυτή την μνήμη. Για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, αυτές οι ανεξίτηλες αναμνήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων. Πώς μπορείς όμως να δώσεις τέλος στις αρνητικές σκέψεις; Μια έρευνα έδωσε τις απαντήσεις.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν αν αυτές οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούσαν να σβηστούν ή μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, πώς θα σου φαινόταν αν θα μπορούσες να αναθεωρήσεις την μνήμη σου;

Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, αλλά ίσως μπορείς να τα δεις με διαφορετικό τρόπο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα προσαρμόσεις διαφορετικά στην μνήμη σου για να σου προκαλέσουν ένα συναίσθημα ευημερίας.

Το κλειδί για να δώσεις τέλος στις αρνητικός σκέψεις είναι η «επανεγγραφή εικόνων»

Ο Steffen Moritz με τους συνεργάτες του University Medical Center στο Αμβούργο εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της «επανεγγραφής εικόνων» σε άτομα με διαγνωσμένες καταθλιπτικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Moritz υπάρχει μια «ανθρώπινη επιθυμία για αλλαγή του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον». Στην επανεγγραφή εικόνων γίνεται η επεξεργασία των αρνητικών σκέψεων με τη χρήση της φαντασίας και αυτό οδηγεί σε ένα ευτυχές τέλος, καθώς στέλνεις τον ενήλικο εαυτό σου πίσω στην εποχή της κακής εμπειρίας σε μια προσπάθεια εφησυχασμού και προστασίας του εαυτού σου.

Δεν διαγράφεις πραγματικά αυτή την μνήμη, απλά την αποθηκεύεις με έναν αναθεωρημένο τρόπο. Έτσι, η αρχική μνήμη αποδυναμώνεται.

Μέσα από θετικές διανοητικές εικόνες, μπορείς να αισθανθείς ότι έχεις περισσότερο τον έλεγχο και ότι νιώθεις λιγότερο αβοήθητος και απελπισμένος.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα αυτή της φαντασίας μπορεί να αναθεωρήσει και να αναιρέσει τις κακές αναμνήσεις. Όλο αυτό πηγάζει εν μέρει από το γεγονός ότι οι αναμνήσεις είναι συχνά αντιληπτές.

Με άλλα λόγια, δεν σκέφτεσαι απλά το αρνητικό γεγονός, αλλά το ξαναβιώνεις στο μυαλό σου. Αυτές οι εικόνες χρησιμεύουν για να μειώσουν την επίδραση οποιωνδήποτε αρνητικών σκέψεων που συνδέονται με την μνήμη.

Το να ξαναγράφεις την μνήμη σου είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που λειτουργεί όταν κάνεις ψυχοθεραπεία. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να το κάνουν μόνοι τους, και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το έχει ακόμα δοκιμάσει.

Η έρευνα που οδήγησε στην αναθεώρηση των εικόνων

Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς συνέκριναν την αποτελεσματικότητα δύο εκδοχών ενός εγχειριδίου αυτοβοήθειας. Αυτό έγινε με την τυχαία ανάθεση σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξάχθηκε σε 920 άτομα στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου, ο Moritz και οι συνεργάτες του ήταν στην συνέχεια σε θέση να δοκιμάσουν την προσέγγισή τους σε 127 ασθενείς. Οι 99 απ΄αυτούς ολοκλήρωσαν την μελέτη.

Η επανεγγραφή των προηγούμενων αναμνήσεων πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα «ταξίδι στο χρόνο», κατά την οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν την εντολή να φανταστούν ένα αρνητικό συμβάν από την παιδική τους ηλικία και στη συνέχεια να «εισέλθουν στην σκηνή και να προστατεύσουν ή να καταπραΰνουν τον νεότερο εαυτό τους».

Τους είπαν να φέρουν το αρνητικό αυτό γεγονός σε ένα ευχάριστο κλείσιμο, όπως η πρόληψη από ένα ατύχημα ή να συνεχίσουν να μιλάνε σε μια συζήτηση αντί να την εγκαταλείπουν επειδή νιώθουν άγχος.

Σε αυτό το ταξίδι έχουν την ικανότητα ακόμα και να πετάξουν, αν νιώσουν ότι αυτό έχουν ανάγκη να κάνουν. Στόχος αυτής της άσκησης ήταν να αντικαταστήσει η νέα και βελτιωμένη έκδοση του παρελθόντος στη θέση της πραγματικής και δυσάρεστης μνήμης.

Για να συνοψίσουμε, την επόμενη φορά που θα βρεθείς μέσα στις εικόνες των δυσάρεστων γεγονότων του παρελθόντος σου που σου προκαλούν λύπη ή θλίψη, η επανεφεύρεση της μεθόδου μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου να αμφισβητήσει όχι μόνο τις υποθέσεις σου για τον εαυτό σου και το παρελθόν σου, αλλά ακόμα και τις οπτικές μνήμες σου. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι έτοιμος για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Αντωνία Χατζηνικολαΐδη

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s