Εξαφανίστηκαν οι μπλε παπαγάλοι της Βραζιλίας

στις

Οι μπλε παπαγάλοι της Βραζιλίας αποτελούν πλέον παρελθόν. Το όμορφο μπλε είδος παπαγάλου της Βραζιλίας που ονομαζόταν μακάο Spix είναι ένα είδος το οποίο εξαφανίστηκε αυτό τον αιώνα.

Οι μπλε παπαγάλοι της Βραζιλίας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο animation Rio και οι περισσότεροι από εμάς πρωτοαντικρίσαμε την ομορφιά τους με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση των απειλούμενων πτηνών, το είδος αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση του BirdLife International, στην νέα λίστα των επιβεβαιωμένων ειδών που εξαφανίστηκαν υπάρχουν οκτώ είδη πτηνών τα οποία δεν προϋπήρχαν. Μέσα στα 8 αυτά είδη βρίσκονται και οι μακάο.

Τα περισσότερα είδη πτηνών που έχουν εξαφανιστεί μέσα στην ιστορία, είναι μικρά νησιωτικά είδη. Αιτίες εξαφάνισης αποτελούσαν συνήθως το κυνήγι καθώς και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Ως χωροκατακτητικά ξένα είδη (Invasive Alien Species) ορίζονται συγκεκριμένα είδη φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Αυτά τα είδη δεν είναι γηγενή στο οικοσύστημα που εισέρχονται και αποτελούν σοβαρή απειλή για την βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, πέντε από αυτές τις νέες εξαφανίσεις έγιναν στην Νότια Αφρική και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αιτία είναι η καταστροφή των δασών.

Ο Stuart Butchart, επικεφαλής επιστήμονας του BirdLife International, δήλωσε ότι η νέα μελέτη έβγαλε στην επιφάνεια ότι υπάρχει μια τεράστια κρίση εξαφάνισης σε εξέλιξη τώρα σε μεγάλες ηπείρους. Αιτία είναι η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων.  Αυτοί την στιγμή περισσότερα από 26.000 είδη σε όλο τον κόσμο απειλούνται.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα μεγάλη μαζική εξαφάνιση, η οποία θα αποτελεί και καταστροφή.

Αιχμάλωτοι υπάρχουν μερικοί μπλε παπαγάλοι της Βραζιλίας. Στόχος είναι να κατορθώσουν να ενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον καθώς και να δημιουργήσουν έναν νέο πληθυσμό.

Δυστυχώς, όμως, οι ελπίδες για το είδος είναι ελάχιστες.

 

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s