Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Μάτι κρίθηκε ακατάλληλη περιοχή για διαμονή | Υποχρεωτική η χρήση της μάσκα

Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και γεωλόγος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κατά πόσο είναι κατάλληλη η διαμονή στο Μάτι.

Από τον Νοέμβρη και μετά αναμένεται να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της δυτικής Αττικής, τονίζει ο Χρήστος Ζερεφός. Αυτή την στιγμή, έχει κριθεί ως ακατάλληλη περιοχή για διαμονή το Μάτι.

Οι φθινοπωρινές βροχές θα καθαρίσουν την περιοχή από την σκόνη και τις τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την πυρκαγιά. Επιπλέον, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα αποκαταστήσουν το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα.

Όπως εξηγεί και ο καθηγητής, η πυρκαγιά στο Μάτι οδήγησε στην καταστροφή. Μέχρι το περιβάλλον να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση όσοι βρίσκονται εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Δίνοντας την εξήγηση αναφέρει «Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ’ εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα κα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αν. καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις. Βαρεά μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά ελευθερώθηκαν στον χώρο καθώς και αλδεΰδες, ρύποι καρκινογόνοι και βενζόλιο.

Ο κ. Ζερεφός τονίζει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες και οργανισμούς. Ειδικότερα τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν μεγαλύτερους κινδύνους να αντιμετωπίσουν.

Σε αυτό οφείλεται ότι μετά από την κατάσβεση της φωτιάς μπορεί να έχουν υπάρξει κάποιες βροχές, όμως, μεγάλη ποσότητα σκόνης βρίσκεται ακόμα σε κάποια σημεία, και έτσι όταν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, η σκόνη απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο το σημαντικότερο δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή, αφού το περιβάλλον, με συστηματική δουλειά, θα αναγεννηθεί. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η φόρτιση των διασωθέντων.

«Έχουμε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μόνιμα κι ένιωθαν τυχεροί που αγνάντευαν τη θάλασσα τον χειμώνα κι απολάμβαναν το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λυγίζουν από το συναισθηματικό βάρος. Αυτή τη θάλασσα δεν τη θέλουν πια, δεν την πλησιάζουν, φοβούμενοι ότι κρύβει μέσα της κι άλλους νεκρούς. Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν ψυχολογικά, να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να νιώσουν δυνατοί, για φτιάξουν μια κοινωνία τόσο οργανωμένη απέναντι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή, που να αποτελέσουν παράδειγμα και γι άλλες, παρόμοιες περιοχές, με αντίστοιχες δυσκολίες στην πρόσβαση προς τη σωτηρία. Γιατί, δυστυχώς, τέτοιες περιοχές στον τόπο μας έχουμε πολλές» καταλήγει λέγοντας ο κ. Ζερεφός.

 

Αρχική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: