Συναγερμός με τοξικά ψάρια στο Αιγαίο

Συναγερμός έχει σημάνει με τοξικά ψάρια στο Αιγαίο, άλλα είναι δηλητηριώδη και άλλα διαταράσσουν το οικοσύστημα. Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική εμφάνισή τους;

Συναγερμός με τοξικά ψάρια στο Αιγαίο, όπως αποκαλύπτει το Star. Λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι και άλλα ξενικά ψάρια κάνουν την εμφάνισή τους στα νερά του Αιγαίου και όχι μόνο ορισμένα είναι δηλητηριώδη αλλά διαταράσσουν και το οικοσύστημα.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται για την εμφάνιση τέτοιων ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Star,  ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος έχει ήδη εξαπλωθεί ταχύτατα από το 2005 στο Αιγαίο.

Τρέφεται με ψάρια αλιείας και αποτελεί εκλεκτό έδεσμα για ορισμένους λαούς, όπως οι Ιάπωνες. Αν, όμως, δεν τον καθαρίσουν σωστά, τότε η τοξίνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό συμπτώματα (διάρροια, πυρετό, δύσπνοια) ακόμα και θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, ο λαγοκέφαλος μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.

Από το 2015 , έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες το λεοντόψαρο, το οποίο μοιάζει με τη σκορπίνα.

Το λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Τα αγκάθια του έχουν κάποια τοξίνη με επιπτώσεις στον άνθρωπο, που όμως διορθώνεται.

Στο Αιγαίο απειλεί να φτάσει και για το γατόψαρο. Το γατόψαρο είναι δηλητηριώδες ψάρι που εντοπίζεται στις θάλασσες στο Ισραήλ και την Τουρκία και δεν αποκλείεται να το δούμε και στις ελληνικές θάλασσες.

Πού οφείλετα, όμως, αυτή η ξαφνική εμφάνιση ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσας; Βασική αιτία είναι η κλιματική αλλαγή. Πάντως, απ’ την μεριά τους οι ιχθυοπώλες επισημαίνουν ότι ο καταναλωτής δε θα πρέπει να φοβάται καθώς τα ψάρια αυτά απορρίπτονται από τους ψαράδες και δε διοχετεύονται ποτέ στην αγορά.

 

https://ipop.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s