Dark web: Όσα πρέπει να ξέρεις, για να προφυλαχθείς

στις

Aν το Internet ήταν παγόβουνο, θα ήταν αυτό.

Στην επιφάνεια βρίσκονται οι προσβάσιμες, προς όλους, υπηρεσίες (Υahoo!, Google, Wikipedia, msn, Facebook, YouTube, Twitter κλπ). Όλες μαζί αντιστοιχούν στο 4% του περιεχομένου του διαδικτύου. Το υπόλοιπο 96% δεν φαίνεται. Δηλαδή, δεν είναι προσβάσιμο με τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης. Στην επιφάνεια δεν υπάρχουν φίλτρα και υπάρχει χάος, όπως υπάρχουν +8 δισεκατομμύρια σελίδες.

To μεγαλύτερο ποσοστό (90%) από αυτά που δεν φαίνονται ανήκουν στο deep web. Εννοούμε πως όσα υπάρχουν εδώ, δεν τα βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησεις. Αφορά βάσεις δεδομένων ακαδημαϊκής, ιατρικής, οικονομικής, νομικής, κυβερνητικής φύσεως, πληροφορίες τις οποίες μπορείς να πάρεις μόνο αν γίνεις μέλος (members only) και οι «αποθήκες» οργανισμών. Σε όλα αυτά θες ειδική άδεια πρόσβασης. Το μέγεθος είναι 7.9 Ζettabytes και ο αριθμός των sites άγνωστος. Υπάρχουν φίλτρα και μεγάλη οργάνωση. Τα 60 μεγαλύτερα sites του deep web είναι 40 φορές μεγαλύτερα (σε όγκο) από όλο το φανερό web.

To 6% του συνολικού περιεχομένου του διαδικτύου είναι το dark web. Εδώ γίνονται κυρίως, παράνομες δραστηριότητες και υπάρχει 100% ανωνυμία. Μελέτη του Gareth Owen, του Portsmouth University κατέληξε στο ότι το dark web κυριαρχείται από παράνομη πορνογραφία, μαύρη αγορά, τρομοκρατία, γκρουπ από hackers, κακοποίηση και botnet επιχειρήσεις -υπεύθυνες για τη διασπορά κακόβουλων λογισμικών, spams και απάτης. Εκεί καταλήγουν κλώνοι sites. Εκεί μπορείς να βρεις από πληρωμένο δολοφόνο έως παιδί.

 Eκτιμάται πως 50.000 εξτρεμιστές, μέλη τρομοκρατικών ομάδων, δραστηριοποιούνται στο dark web»

Ποιος δημιούργησε το deep web;

To Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ έκανε την πρώτη απομόνωση από το ARPANET, για ανταλλαγή ανώνυμων πληροφοριών.

To Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ έκανε την πρώτη απομόνωση από το ARPANET, για ανταλλαγή ανώνυμων πληροφοριών.

Click to Flip

Το 1994 ο Jill H. Ellsworth χρησιμοποίησε τον όρο «αόρατο web», για να αναφερθεί σε ιστοσελίδες που δεν «έβγαιναν» στις μηχανές αναζήτησης. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς -για ασφαλή και μη ανιχνεύσιμη επικοινωνία, με τους στρατιώτες που ήταν εκτός των ΗΠΑ.
Δημιουργήθηκε το Tor: ένα ελεύθερο software που επιτρέπει την ανώνυμη επικοινωνία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλυψε το 80% της χρηματοδότησης, για την ανάπτυξη του και συνέχισε για χρόνια την οικονομική στήριξη.
Το όνομα Tor προκύπτει από τις λέξεις «The Onion Router», δηλαδή δρομολόγηση κρεμμυδιού. Ο όρος ανήκει σε υπαλλήλους στα εργαστήρια ναυτικών ερευνών των ΗΠΑ. Τον σκέφτηκαν στα μέσα του ’90. Έκαναν αναγωγή στις… στρώσεις που κρύβουν την ταυτότητα του χρήστη.
Επειδή δεν μπορείς να κρυφτείς, όταν «παίζεις» μόνος, έδωσαν το Tor στο λαό -και έγινε πιο εύκολη η κάλυψη των μηνυμάτων της κυβέρνησης, μέσα στο γενικό χαμό. Τότε προέκυψε το Tor Project και το Tor browser. Kαι εγένετο το deep web, καθώς πλήθος κόσμου άρχισε να δημιουργεί sites που ήταν κρυμμένα από το λαό. Tο dark web ήταν η συνέχεια του.

 Τo dark web δεν έχει σχέση με το dark Internet, το μέρος όπου αποθηκεύουν οι επιστήμονες data για έρευνα».

Oι «επιθέσεις» εναντίον του Tor είναι ενεργός τομέας ακαδημαϊκής έρευνας, τον οποίον χαιρετίζει… το Tor! Για να περιηγηθείς στο dark web, χρειάζεσαι browser που έχει το ΟΚ του Tor ή άλλη ανάλογη εταιρία (υπάρχουν 3 στο σύνολο).

Ισόβια στον ιδρυτή της πρώτης online μαύρης αγοράς

Από το 2011 έως το 2014 λειτουργούσε το Silk Road, η πρώτη online πλατφόρμα μαύρης αγοράς ναρκωτικών ουσιών στο dark web. Και ναι, χρησιμοποίησε το Tor. Τον Οκτώβρη του 2013 το FBI το «έριξε» και συνέλαβε τον Ross Ulbricht, με την κατηγορία του ιδρυτή. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους εμφανίστηκε το Silk Road 2.0. Στις 6/11 του 2014 έγινε η επιχείρηση Onymous και συνελήφθησαν οι νέοι «admin». Ο UIbricht καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς το δικαίωμα έφεσης.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν επιλέξει το deep web, λόγω της ανωνυμίας που τους παρέχει, σε μια εποχή που όλα παρακολουθούνται και καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το Facebook. Όπως είναι δεδομένο ότι σε κάποιες χώρες μπορείς να συλληφθείς, να βασανιστείς και να δολοφονηθείς για την online δράση σου -ακόμα και αν πρόκειται για είσοδο σε sites που έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Είναι ο κατ’ εξοχήν προορισμός όσων αποκαλύπτουν απόρρητα μυστικά, σημαντικά για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο Edward Snowden έκανε από εκεί τις αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, εντός και εκτός των ΗΠΑ.Εκεί δραστηριοποιούνται και οι ακτιβιστές.

Ουδείς ωστόσο, αμφισβητεί πως στο dark web δρουν κυρίως οι χειρότεροι εγκληματίες.

 20.000 δολάρια είναι ο μισθός ενός πληρωμένου δολοφόνου, για έναν… συνηθισμένο άνθρωπο. Για σημαντικό φτάνει στα 100.000 δολάρια»

Επειδή υπάρχει ανωνυμία, οι πληρωμές γίνονται κυρίως με bitcoins.

Aυτή είναι μια περίπτωση link που θα αποκτήσεις (προκύπτει τυχαία από το software του Tor, για να δημιουργηθεί η κρυμμένη υπηρεσία). Το .onion στο τέλος διασφαλίζει πως μπορούν να σε βρουν μόνο οι χρήστες του Tor. ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ. Δεν θα ρισκάρετε μόνο να απωλέσετε προσωπικά σας δεδομένα, αλλά ενδέχεται να βάλετε και σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Πόσο απλό είναι να μπεις στο deep web

Η ανωνυμία και η ασφάλεια είναι το άπαν
 • Αποκτάτε Virtual Private Network (VPN), το οποίο θα χρησιμοποιείτε πάντα -είτε είστε στο Tor, είτε όχι. Θα αποκτήσετε ψεύτικα στοιχεία για την IP σας ή τη χώρα που είστε. Κοινώς, θα κρυφτείτε.

 • Επιλέγετε έναν μη κοινό browser. Δηλαδή, όχι το Google Chrome, αλλά το Τor. Κατεβάστε το από το official.

 • Κλείνετε όλα τα «παράθυρα» και τα apps που σας συνδέεουν με το www.

 • Ανοίγετε το VPN app και συνδέεστε από άλλη περιοχή, από αυτήν που είστε. Χρησιμοποιήστε το OpenVPN protocol.

 • Ανοίγετε έναν browser και κατεβάζετε το Tor.

 • Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, το «βγάζετε» στο desktop και κάνετε διπλό click στο Start Tor Browser. Από αυτό το σημείο και έπειτα έχετε ένα καλό επίπεδο ανωνυμίας και ασφάλειας, μαζί με πρόσβαση στα websites που καταλήγουν σε .onion.

Μπαίνεις στο deep web και χρησιμοποιείς μια υπηρεσία. Αυτομάτως υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:

 • 1.

  Να κλαπεί το ΑΦΜ σου (ο «κλέφτης» θα πάρει ένα δολάριο)

 • 2.

  Να δεις νέο προφίλ στο Facebook, με 15 φίλους (ο «δημιουργός» θα πάρει ένα δολάριο)

 • 3.

  Να κλαπούν τα ιατρικά σου αρχεία (50 δολάρια)

 • 4.

  Να γίνεις δέκτης 50.000 spam emails (50 δολάρια)

 • 5.

  Να κλαπούν οι πληροφορίες της πιστωτικής σου κάρτας (από 0.25 έως 60 δολάρια -ανάλογα με το περιεχόμενο).

 • 6.

  Να δεχθείς κακόβουλο λογισμικό στο κινητό (150 δολάρια)

 • 7.

  Να κλαπούν όλες οι τραπεζικές πληροφορίες (για +1000 δολάρια)

 • 8.

  Να δεχθείς κακόβουλο εμπορικό λογισμικό (για +2.500 δολάρια)

Η ταινία με τίτλο «Unfriended: Dark Web» έκανε πρεμιέρα στις 9/3 του 2018. Ακολουθεί μια παρέα φίλων που βρίσκουν ένα laptop, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το dark web. Παρακολουθούν εγκλήματα και κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται πως παρακολουθούνται από τον ιδιοκτήτη του laptop. Δείτε το trailer και θα πάρετε μια πραγματική ιδέα του τι είναι το dark web.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ανησυχίας, υπάρχει και σχετικό ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Showtime.

https://www.news247.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s