Χωρίς κατηγορία

Η αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει, λένε τώρα οι επιστήμονες

Το αλκοόλ καταστρέφει τον εγκέφαλο, την καρδιά, το πάγκρεας και το συκώτι, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Τώρα οι επιστήμονες λένε πως η αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει αλλά μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ στον οργανισμό, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει.

Δεδομένου ότι το ποτό μπορεί μακροπρόθεσμα να σε σκοτώσει, πολλοί που είναι εθισμένοι σε αυτό προσπαθούν να το κόψουν. Ωστόσο, αν δεν γίνει σωστά η αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να έχει κρίσιμες συνέπειες για την υγεία, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Το σώμα προσαρμόζεται στις μακροπρόθεσμες αλλαγές προκειμένου να επιβιώσει. Κι επειδή υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές στη μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, πρέπει να δώσεις προσοχή.

Πώς η αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί ακόμα και να σε σκοτώσει;

Το αλκοόλ καταστέλλει την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων). Μετά από λίγο, το σώμα προσαρμόζεται στην συνεχή παρουσία υψηλών ποσοτήτων αλκοόλης παράγοντας περισσότερους νευροδιαβιβαστές και υποδοχείς αυτών, τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων που κλείνουν οι νευροδιαβιβαστές.

Όταν οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ξαφνικά σταματήσουν την κατανάλωσή του, υπάρχει μια αύξηση των νευροδιαβιβαστών, πολύ μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται το σώμα. Αυτό το “κύμα” εξηγεί πολλά απ’ τα συμπτώματα της ξαφνικής αποχής απ’ το αλκοόλ, όπως η εφίδρωση, οι αυξημένοι χτύποι της καριδάς, η ανησυχία και τα συναισθήματα άγχους.

Η αιφνίδια αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες αρρυθμίες, καθώς ο καρδιακός παλμός είναι ακανόνιστος.

Παράλληλα, η ξαφνική αποχή απ’ το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Το αλκοόλ πρέπει να διασπαστεί και να καθαριστεί από το σώμα με τα ούρα. Αυτό απαιτεί νερό, καθώς τα προϊόντα διάσπασης πρέπει να βρίσκονται σε διάλυμα.

Το αλκοόλ αναστέλλει επίσης την παραγωγή μιας αντι-διουρητικής ορμόνης, έτσι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε κάνουν να θέλεις να πηγαίνεις συνέχεια τουαλέτα και σε αφήνουν αφυδατωμένο. Οι ηλεκτρολύτες στο σώμα, όπως το νάτριο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο, είναι συνήθως σε διάλυμα και οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σε αυτούς τους ηλεκτρολύτες.

Αυτές οι ανισορροπίες οδηγούν τελικά σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος θανάτου από ξαφνική αποχή απ’ το αλκοόλ είναι πραγματικός και υψηλός, από 6% μέχρι και 25%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: