Μήπως πραγματικά έχεις αλλεργία στη γυμναστική;

Η ερώτηση μας δεν είναι καθόλου ειρωνική αλλά είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική: Μήπως έχεις αλλεργία στη γυμναστική; Και πώς θα το καταλάβεις;

Είναι πιθανό να έχεις αλλεργία στη γυμναστική και όχι δεν αποτελεί δικαιολογία για να τη “γλιτώσεις” και σήμερα και να μην πας γυμναστήριο. Η αλλεργία στη γυμναστική είναι πραγματικότητα και υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν από αυτήν.

Ένα μικρό μέρος του πολιτισμού -περίπου 50 στους 100.000 ανθρώπους- μπορεί να αποφεύγουν το γυμναστήριο επειδή έχουν αλλεργία στη γυμναστική.

Πώς λέγεται αυτή η “πάθηση”; Ονομάζεται αναφυλαξία (anaphylaxis) και προκαλείται απ’ την άσκηση. Ποια είναι τα συμπτώματά της;  Τα συμπτώματα μεταξύ άλλων είναι υγρά και πρησμένα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμό του δέρματος.

Φυσικά η αναφυλαξία στην βαριά της μορφή, είναι μια έντονη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με το Popular Science, για το 30% με 50% των ανθρώπων με αναφυλαξία, η αντίδραση μπορεί να προκύψει όταν γυμνάζονται σε συνδυασμό με ορισμένα είδη τροφίμων όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, σόγια αλλά ξηροί καρποί. Σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν η άσκηση συνδυάζεται με φάρμακα, όπως η ασπιρίνη.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν τη συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνου.

Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι στους οποίους αυτή η αλλεργική αντίδραση ενεργοποιείται μόνο από τη γυμναστική και κυρίως πιο έντονες μορφές άσκησης, όπως ο χορός, η ποδηλασία το τζόκινγκ, σύμφωνα με το Medscape.

Λίγα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο φαινόμενο ενώ οι έρευνες των επιστημόνων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο η θεραπεία είναι σχετικά απλή, όπως με όλες τις αλλεργίες: Αποφεύγεις τη γυμναστική! Η αλήθεια είναι πως δεν θέλεις να βάλεις τη ζωή σου σε κίνδυνο…οπότε αν έχεις έστω και μια υπόνοια ότι μπορεί να έχεις αλλεργία στη γυμναστική μην το διακινδυνεύσεις.

 

 

https://ipop.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s