Μήπως πραγματικά έχεις αλλεργία στη γυμναστική;

στις

Η ερώτηση μας δεν είναι καθόλου ειρωνική αλλά είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική: Μήπως έχεις αλλεργία στη γυμναστική; Και πώς θα το καταλάβεις;

Είναι πιθανό να έχεις αλλεργία στη γυμναστική και όχι δεν αποτελεί δικαιολογία για να τη “γλιτώσεις” και σήμερα και να μην πας γυμναστήριο. Η αλλεργία στη γυμναστική είναι πραγματικότητα και υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν από αυτήν.

Ένα μικρό μέρος του πολιτισμού -περίπου 50 στους 100.000 ανθρώπους- μπορεί να αποφεύγουν το γυμναστήριο επειδή έχουν αλλεργία στη γυμναστική.

Πώς λέγεται αυτή η “πάθηση”; Ονομάζεται αναφυλαξία (anaphylaxis) και προκαλείται απ’ την άσκηση. Ποια είναι τα συμπτώματά της;  Τα συμπτώματα μεταξύ άλλων είναι υγρά και πρησμένα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμό του δέρματος.

Φυσικά η αναφυλαξία στην βαριά της μορφή, είναι μια έντονη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με το Popular Science, για το 30% με 50% των ανθρώπων με αναφυλαξία, η αντίδραση μπορεί να προκύψει όταν γυμνάζονται σε συνδυασμό με ορισμένα είδη τροφίμων όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, σόγια αλλά ξηροί καρποί. Σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν η άσκηση συνδυάζεται με φάρμακα, όπως η ασπιρίνη.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν τη συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνου.

Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι στους οποίους αυτή η αλλεργική αντίδραση ενεργοποιείται μόνο από τη γυμναστική και κυρίως πιο έντονες μορφές άσκησης, όπως ο χορός, η ποδηλασία το τζόκινγκ, σύμφωνα με το Medscape.

Λίγα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο φαινόμενο ενώ οι έρευνες των επιστημόνων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο η θεραπεία είναι σχετικά απλή, όπως με όλες τις αλλεργίες: Αποφεύγεις τη γυμναστική! Η αλήθεια είναι πως δεν θέλεις να βάλεις τη ζωή σου σε κίνδυνο…οπότε αν έχεις έστω και μια υπόνοια ότι μπορεί να έχεις αλλεργία στη γυμναστική μην το διακινδυνεύσεις.

 

 

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s