Γιατί δεν πρέπει να πατάμε αναβολή στο ξυπνητήρι μας το πρωί;

στις

Όσο περίεργο και αν σας ακούγετε, η αναβολή στο πρωϊνό ξυπνητήρι δεν κάνει καλό στην υγεία μας

Ύπνος. Μια λέξη χιλιάδες συναισθήματα. Είστε εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα ή ακόμα και τα δύο; Τότε είμαστε βέβαιες πως ο ύπνος είναι κάτι που λείπει στην καθημερινότητά σας.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, εξαιτίας των έντονων ρυθμών ζωής και του άγχους να τα προλάβουν όλα, κοιμούνται πολύ αργά και λιγότερες ώρες από αυτές που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να ξεκουραστεί (συνήθως 7-8 ώρες). Ως εκ τούτου, καταλήγουν να πατάνε συνεχώς αναβολή στο πρωϊνό κουδούνισμα του ξυπνητηριού.

 

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση στον οργανισμό μας και κατ’επέκταση στην καθημερινότητά μας;

Σύμφωνα με έρευνες, η αναβολή του πρωϊνού  ξυπνήματος ενδέχεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό. Παρ’ όλο που 5, 10 ή 15 λεπτά παραπάνω ύπνου μοιάζουν σαν ένα θεϊκό όνειρο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το στάδιο του ύπνου «κατακερματισμένο ύπνο», καθώς προσφέρει πολύ λιγότερα οφέλη στον οργανισμό από τον «ενοποιημένο ύπνο». Αυτές οι μικρές και διαδοχικές παύσεις ύπνου έχουν ώς αποτέλεσμα την εξασθένηση της ενέργειας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, η ενέργεια και η διάθεση να τακτοποιήσετε τις δουλειές σας μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο καφές όλου του κόσμου να μην είναι αρκετός για να τις κερδίσετε πίσω!

 

Oι ειδικοί σε θέματα ύπνου εξηγούν: «Αν κάποιο άτομο που είναι αρκετά κουρασμένο, πατήσει αναβολή την πρώτη φορά που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι του, τότε έιναι πιθανό να επιστρέψει στην ίδια φάση ύπνου που βρισκόταν και προηγουμένως. Το δεύτερο ξύπνημα θα είναι σαφώς χειρότερο, καθώς η διάσπαση του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας και «αναστατώνει» τους φυσικούς καρδιακούς ρυθμούς του οργανισμού.»

 

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η αναβολή καταστρέφει την ποιότητα του ύπνου μας, έχουμε κάποιες προτάσεις που ίσως να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή τη «βλαβερή» συνήθεια. Αρχικά, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα ξυπνητήρι που δεν έχει κουμπί αναβολής. Αν, όμως, δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το κινητό σας, τότε καλό θα ήταν να τοποθετήσετε το κινητό σας σε κάποιο σημείο του δωματίου, που θα σας «αναγκάσει» να σηκωθείτε και να περπατήσετε για να το κλείσετε. Σκεφτείτε το υπέροχο πρωϊνό που σας περιμένει στην κουζίνα προκειμένου να απομακρύνετε την ιδέα της επιστροφής σας στο κρεβάτι.

 

Μια εναλλακτική λύση είναι να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ύπνου σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Το μόνο δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να τηρείτε το πρόγραμμα που θα θέσετε στον εαυτό σας και τις εφτά μέρες της εβδομάδας. Σιγά- σιγά η παλιά συνήθεια θα αντικατασταθεί από την καινούργια και η ανάγκη να πατάτε αναβολή στο ξυπνητήρι θα αποτελεί παρελθόν.

 

http://www.gynaikamagazine.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s