Σοκότρα: Κυκλώνας ρήμαξε τα περίφημα «Γκαλάπαγκος του Ινδικού Ωκεανού»

στις
του Βαγγέλη Πρατικάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ισχυρού κυκλώνα, κηρύχθηκε το αρχιπέλαγος της Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό -μια σειρά από απομονωμένα νησιά, διάσημα μεταξύ των βιολόγων για τη μοναδική, σχεδόν προϊστορική, χλωρίδα και πανίδα τους.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 αγνοούνται στη Σοκότρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μεκούνο από τον βορειοδυτικό Ινδικό την Τετάρτη. Μεγάλες εκτάσεις πλημμύρισαν, βάρκες βυθίστηκαν και οι επικοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τον Κόλπο του Άντεν που χωρίζει τη Σομαλία από την Υεμένη.

Τα νησιά ανήκουν στην Υεμένη, έχουν όμως γλιτώσει τις βαριές επιπτώσεις του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στη χώρα -η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του κόσμου. Επίσημα η Σοκότρα ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, της οποίας ο πρόεδρος, Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ζει αυτοεξόριστος στη Σαουδική Αραβία.

Παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες οι επιπτώσεις του κυκλώνα στα ερημικά αλλά πλούσια οικοσυστήματα της Σοκότρα, για τα οποία έχει γίνει γνωστή ως τα «Γκαλάπαγκος του Ινδικού Ωκεανού» -μια αναφορά στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που ενέπνευσε στον Δαρβίνο τη θεωρία της Εξέλιξης.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης, εκατοντάδες είδη στη Σοκότρα –το 37% των φυτών, το 90% των ερπετών και σχεδόν όλα τα σαλιγκάρια- δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ολόκληρο το αρχιπέλαγος έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά.


Ρόδο της ερήμου, Adenium obesum (Πηγή: Rod Waddington, CC BY-SA 2.0)

Το γνωστότερο από τα ενδημικά είδη του αρχιπελάγους είναι το λεγόμενο «αίμα του δράκου» (Dracaena cinnabari), ένα είδος δράκαινας σε σχήμα ομπρέλας και με κόκκινους χυμούς που χρησιμοποιούνται ως βαφή και σε παραδοσιακές θεραπείες.

Η απουσία εκτεταμένου οδικού δικτύου είναι ένας από τους παράγοντες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις επισκέψεις τουριστών και διατηρούν απομονωμένα και προστατευμένα τα μοναδικά οικοσυστήματα.

Όμως η απουσία δρόμων δημιουργεί προβλήματα μετά το πέρασμα του κυκλώνα, καθώς τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν στα εκατοντάδες πλημμυρισμένα χωριά.

 

http://newpost.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: