Ανοιξιάτικος, χαρούμενος Απρίλιος στο Κυκλαδικό Μουσείο

στις

Τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου γεμίζουν με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και έτσι έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά, γονείς και παιδιά να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό του κόσμο.

Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα, εντόπισε τις δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σου και μην ξεχάσεις να περάσεις μια βόλτα από το Cycladic Shop όπου θα βρεις υπέροχης αισθητικής δώρα.
ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Κι ο ποντικός ξεκίνησε…τσίκι, τσίκι, τσίκι, τσίκι…
Τα δάχτυλα που χορεύουν
Κυριακή 22/4,  11.30-13.00

Ένας ποντικός ψάχνει γαμπρό για την όμορφη θυγατέρα του. Οι υποψήφιοι πολλοί και το ταξίδι της αναζήτησης μεγάλο….. από εδώ ως τα πέρατα του κόσμου. Ο ποντικός έβαλε το ένα πόδι μπροστά στο άλλο και ξεκίνησε. Ποιος θα κερδίσει το χέρι της όμορφης ποντικίνας;
Σ’ αυτό το εργαστήρι θα ακολουθήσουμε τον ποντικό στις περιπέτειες του, δίνοντας ρυθμό με τα δάχτυλά μας. Στη συνέχεια, θα πειραματιστούμε με τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα παίρνοντας έμπνευση από τα έργα της Χριστίνας Σαραντοπούλου.
Θα παίξουμε χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα και χαρτιά, θα φτιάξουμε ποικίλα σχήματα και συνθέσεις και, στο τέλος, θα κόψουμε τα χαρτιά για να τα κολλήσουμε σε τρισδιάστατα αντικείμενα που θα γίνουν καθρέφτης του εαυτού μας.
Το παιχνίδι με τα δαχτυλικά αποτυπώματα είναι παιχνίδι με τα πρώτα ίχνη που αφήνει το σώμα μας. Είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά να ανακαλύπτουν ότι μπορούν να παίξουν και να κάνουν ήχους με κάτι τόσο απλό, όπως είναι τα δάχτυλα τους. Το εργαστήρι στοχεύει να εξοικειώσει τα παιδιά με αυτά τα ρυθμικά παιχνίδια και να εξασκήσει τις αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες τους.
Και τσίκι τσίκι τσίκι τσίκι τσι…
Υ.Γ: Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!
Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

cycladic_mesa1.jpg

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Σαρακατσάνοι. «Κάπου βελάζουν πρόβατα, κάπου βροντούν κουδούνια»
Σάββατο 21/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 29/4, 11:30-13:00

Νομάδες από πανάρχαια γενιά, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία, περήφανοι ταξιδευτές σε λόγγους και βουνά, αυτοί ήταν οι Σαρακατσαναίοι.
Κατέβαιναν στα χειμαδιά του Αγίου Δημητρίου και ανέβαιναν στα βουνά στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη. Η ζωή τους ήταν ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση. Ποτέ όμως δεν ξεχνούσαν ποιοι ήταν και από πού έρχονταν. Κι  αυτό φρόντιζε να τους το θυμίζει κάθε βράδυ στο κονάκι του τσέλιγκα, ο πιο γέρος απ’ όλους με τα παραμύθια του.
Σε αυτό το εργαστήρι, στο δικό μας κονάκι, θα πούμε την ιστορία του Αϊ-Γιώργη που τα έβαλε με το δράκο για να πάρει πίσω το νερό και έσωσε ολάκερη την πολιτεία.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σ’ ένα σαρακατσάνικο τσελιγκάτο για να δούμε πως έστηναν τις καλύβες και τις στάνες τους. Θα πάμε στο εσωτερικό τους για να παρατηρήσουμε πώς τις εξόπλιζαν με «λιγκέρια»,  μάλλινες βελέτζες και σοφράδες. Θα δούμε τα μοτίβα που φτιάχναν οι γυναίκες πάνω στα υφαντά τους και πώς αυτά μοιάζουν με γεωμετρικά σχήματα.
Στη συνέχεια, θα πάρουμε σόλες και θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες σφραγίδες για να κάνουμε τα δικά μας μοτίβα πάνω σε υφάσματα, χαρτιά και αλουμινόχαρτα. Και όταν τελειώσουμε, θα καλέσουμε τους γονείς να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια σαρακατσάνικη καλύβα με χαρτί, ξύλα και άχυρα και να τη στολίσουμε με τα δικά μας πρωτότυπα μοτίβα!
Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ
Τι συνδέει το George Eastman Museum στη Νέα Υόρκη με την Camera Obscura του Εδιμβούργου;
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 29/4, 11:30-13:30

Ποιος είναι ο George Eastman που εφηύρε την κάμερα Kodak, καθιστώντας τη φωτογραφία προσβάσιμη στο κοινό και τι περιέχει το μουσείο στην Νέα Υόρκη με το όνομα του; Τι υπήρχε πριν τις ψηφιακές μηχανές και πόσο πίσω πάει η ιστορία της φωτογραφίας;
Σε αυτό το εργαστήριο θα εξερευνήσουμε την ιστορία της φωτογραφίας και θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, τότε που κατασκευάστηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή (camera obscura).
Ένα σκοτεινό δωμάτιο, ή αλλιώς κουτί (camera obscura), με μια αντανακλαστική επιφάνεια στη μία πλευρά και ένα μικρό διάφραγμα στην αντίθετη, θεωρείται η πρώτη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο!
Αρχικά χρησιμοποιούνταν για την ασφαλή παρακολούθηση των ηλιακών εκλείψεων ή ως βοήθημα στο καλλιτεχνικό σχέδιο του 15ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες, συνειδητοποιώντας ότι μπορούσαν  με αυτήν να εντοπίσουν τα περιγράμματα των κτιρίων, των δέντρων, των σκιών και των ζώων, την χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο στη δημιουργία των έργων τους.
Τα παιδιά θα μάθουν πώς οι κάμερες (και τα δικά τους μάτια!) βλέπουν τον κόσμο, μετατρέποντας έναν από τους χώρους του μουσείου σε camera obscura.
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη λειτουργία αυτής της φωτογραφικής μηχανής να κατασκευάσουν την δική τους κάμερα obscura και να την πάρουν σπίτι!

Για παιδιά 5-7 ετών

…και μετά ξύπνησα!
The Dali Museum
Σάββατο 21/4, 11.00-13.00

Θα βουτήξουμε στον κόσμο του Νταλί και θα εξερευνήσουμε διάσημους πίνακες μέσα από το 10’ βίντεο εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει online το Μουσείο “The Dali Μuseum“ στην Αμερική.
Θα γνωρίσουμε το κίνημα του σουρεαλισμού μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, θα ονειρευτούμε και θα  πειραματιστούμε με την αυτόματη γραφή σε μεγάλες επιφάνειες. Με την τεχνική του κολλάζ και στοιχεία από τα έργα του Νταλί,  θα αποτυπώσουμε τα δικά μας όνειρα και θα περιπλανηθούμε σε φανταστικούς κόσμους.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

cycladic_mesa.jpg
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Θαλάσσια πλάσματα
Σάββατο 28/4, 11:00-12:00

Από ποια θαλάσσια πλάσματα εμπνεύστηκαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες για να φτιάξουν αγγεία; Ποια ήταν τα αγαπημένα θαλασσινά των αρχαίων; Σε ποιους θεούς άρεσαν τα δελφίνια; Ποια θαλάσσια πλάσματα έφερναν καλή και ποια κακή τύχη; Πώς έμοιαζαν οι αρχαίες γοργόνες; Πώς μπορεί να μεταμορφωθεί κανείς σε θαλάσσιο πλάσμα ή ακόμη χειρότερα, σε θαλάσσιο τέρας;
Σε αυτή τη διαδρομή, περνάμε μέσα από σαράντα κύματα: Παίρνουμε συνεντεύξεις από αρχαίους ναυτικούς και θαλάσσιες θεότητες  για να μάθουμε τα μυστικά των αρχαίων θαλασσών και των πλασμάτων τους. Αφηγούμαστε τους μύθους τους  και τα αναζητούμε σε αντικείμενα των Μόνιμων Συλλογών. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο θαλάσσιο πλάσμα; Υπάρχει άραγε κάπου μέσα στο Μουσείο;
Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00
www.cycladic.gr

 

http://www.allyou.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s