Πώς το κινητό σου μπορεί να σε επηρεάζει ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείς

στις

Μία από τις συχνότερες συμβουλές που θα συναντήσεις σε άρθρα ή λίστες με wellness tips και «οδηγούς» για χαλάρωση και ξεκούραση, είναι το να απενεργοποιείς το κινητό σουτουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς.

Κι ενώ η συγκεκριμένη συμβουλή μόνο καλό μπορεί να σου κάνει, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard αποκαλύπτει ότι μάλλον ούτε αυτό είναι αρκετό: η παρουσία και μόνο, του κινητού, είναι ικανή να σε επηρεάσει με τρόπους που δε φανταζόσουν, αλλοιώνοντας μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου σου.

Συνδυαστικά αποτελέσματα από δύο διαφορετικές έρευνες, έδειξαν ότι ακόμα και όταν τα άτομα κατάφερναν να συγκεντρωθούν και να είναι παραγωγικά, η παρουσία του κινητού έστω και με την οθόνη προς τα κάτω, μείωνε σε κάποιο βαθμό την αντιληπτική τους ικανότητα. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  Kristen Duke, Adrian Ward, Ayelet Gneezy, και Maarten Bos συγκέντρωσαν περίπου 800 άτομα, τα χώρισαν δύο γκρουπ και τους ανέθεσαν διάφορα τεστ. Η ομάδα της οποίας τα κινητά βρίσκονταν σε διαφορετική αίθουσα απέδωσε πολύ καλύτερα από την ομάδα η οποία είχε τα κινητά στο αθόρυβο, αλλά επάνω στο γραφείο.

Η έρευνα κατέληγε στο -ελαφρώς δυσοίωνο- συμπέρασμα ότι το κινητό μπορεί να αλλοιώσει (ακόμη και σε πολύ μικρό βαθμό) την ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί καθαρά και να επιλύσει προβλήματα στην καθημερινότητά του, ακόμη και αν αυτό είναι απενεργοποιημένο ή κλειστό. 

Φυσικά, είναι αδύνατον να φανταστούμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας χωρίς τη χρήση του κινητού, οπότε εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι απλώς να έχεις επίγνωση της δύναμής του και φυσικά να το αποχωρίζεσαι όταν θέλεις να χαλαρώσεις ή όταν βρίσκεσαι με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. 

 

https://www.madamefigaro.gr
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s