Τα fitness trends που θα δούμε το 2018

στις

Πολλοί από εμάς δοκιμάζουμε κάθε χρόνο αρκετές δημοφιλείς μεθόδους γυμναστικής—και, προφανώς, κάθε χρόνο φαίνεται να ξεπηδούν όλο και περισσότερες. Αλλά λίγες είναι αυτές που αντέχουν την δοκιμή του χρόνου και παραμένουν στο… συλλογικό μας υποσυνείδητο. Ποιες είναι οι τάσεις της γυμναστικής που θα μας απασχολήσουν περισσότερο φέτος;

Ώρα για παιχνίδι

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα trends που θα δούμε φέτος θα έχει να κάνει με την επιστροφή σε τρόπους γυμναστικής από το παρελθόν μας. Ομαδικές δραστηριότητες όπως παιχνίδια, τα οποία θα είναι τροποποιημένα ώστε να καίμε θερμίδες, αλλά και να προσέχουμε τις κινήσεις μας και να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας.

Μαθήματα γυμναστικής μέσω live-streaming

Δεν αποτελούν νέο, αλλά φαίνεται πως το 2018 θα είναι η χρονιά τους, καθώς επιτρέπουν σε όλους να κάνουν γυμναστική στο σπίτι, λαμβάνοντας όμως τις κατάλληλες οδηγίες από τους εκπαιδευτές. Το γεγονός ότι είναι live και όχι απλά βίντεο στο YouTube προσφέρει και άμεση δυνατότητα επικοινωνίας.

Γυμναστική με ζώα

Από το να βγαίνουμε για τρέξιμο με τον σκύλο μας, μέχρι να γραφτούμε σε στούντιο για… cat yoga, το 2018 ίσως να είναι η χρονιά που οι χνουδωτοί μας φίλοι ενσωματώνονται και στο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Οτιδήποτε μας βοηθάει να περνάμε περισσότερη ώρα με ζώα, μας φαίνεται καλή ιδέα.

Μποξ

Το μποξ δεν είναι με κανέναν τρόπο νέα μέθοδος γυμναστικής, αλλά έχει χρόνια να αποτελέσει κομμάτι της μόδας. Το 2018, οι ειδικοί εκτιμούν πως πρέπει να περιμένουμε comeback του δημοφιλούς αθλήματος, με την μεγαλύτερη συμμετοχή μάλιστα να προέρχεται από γυναίκες. Και αυτά είναι νέα που μας κάνουν πολύ, πολύ χαρούμενους.

Οικογενειακά μαθήματα

Αερόμπικ, ασκήσεις με βάρη… όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ολόκληρη την οικογένεια. Δεν μας ακούγεται καθόλου κακή ιδέα, καθώς όχι μόνο θα βοηθήσει τους γονείς να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, αλλά θα διδάξει και στα παιδιά από μικρή ηλικία την αξία της γυμναστικής.

Δείτε τη λίστα με τα κορυφαία Fitness Trends του 2018, όπως τα παρουσίασε το American College of Sports Medicine (ACSM) μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε ειδικούς του χώρου.

1. Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση – High-Intensity Interval Training (HIIT)

Το κορυφαίο από τα Fitness Trends 2018 είναι η γνωστή σε όλους High-Intensity Interval Training. Δεν πρόκειται για μια καινούργια μορφή άσκησης, αλλά για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση που έχει γίνει must τα τελευταία χρόνια. Βασίζεται στην εναλλαγή μικρών σε διάρκεια, αλλά έντονων ασκήσεων χωρίς την χρήση κάποιου εξοπλισμού, που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα ξεκούρασης. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τρέξιμο και άλματα, τα οποία ρίχνουν βάρος στις αρθρώσεις, οπότε καλό θα είναι να ενημερώσετε τον γυμναστή σας αν έχετε ευαισθησία στα συγκεκριμένα σημεία.

Το συνολικό πρόγραμμα της HIIT συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, αλλά θα σας κάνει να νιώθετε πως κατακτήσατε την κορυφή ενός βουνού. Η κούραση και το κάψιμο στους μυς που θα νιώσετε μετά, σημαίνει πως η άσκηση έχει γίνει σωστά.

Αυτό όμως που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής είναι το γεγονός πως ο μεταβολισμός σας αυξάνεται μέχρι και για 36 ώρες μετά την προπόνηση. Έτσι, συνεχίζετε να καίτε περισσότερες θερμίδες χωρίς να κάνετε τίποτα.

2. Ομαδική προπόνηση

Η ομαδική προπόνηση είναι μια ακόμη από τις μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική για το 2018, η οποία πέρσι βρισκόταν στην 6η θέση, αλλά φέτος ανέβηκε στην 2η. Η συναναστροφή με άλλα άτομα μπορεί να προσφέρει ένα έξτρα κίνητρο και έναν φιλικό ανταγωνισμό σε κάποιον που χρειάζεται λίγη ώθηση για να ασκηθεί. Βλέποντας τους άλλους της ομάδας να κοπιάζουν και να βάζουν τα δυνατά τους, τον ωθούν να ακολουθήσει και να είναι πιο αφοσιωμένος.

3. Gadgets / Wearables για γυμναστική

Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές συσκευές στο εμπόριο, ιδανικές για όσους αθλούνται. Τα smart watches, οι fitness trackers, οι συσκευές παρακολούθησης των καρδιακών παλμών και το GPS είναι μόνο μερικά από τα gadgets που θα ανεβάσουν το επίπεδο της άσκησης σας. Σας βοηθούν να παρακολουθείτε τους παλμούς σας, τις θερμίδες που καίτε, την απόσταση που κάνατε, τον ρυθμό – ταχύτητα, αλλά και την διαδρομή που ακολουθείτε. Επίσης, μπορεί να διαθέτουν μουσική, να μετράνε τα βήματα και να λαμβάνουν notifications από το smartphone.

4. Καλισθενική Προπόνηση

Ένα ακόμη από τα κορυφαία Fitness Trends 2018 είναι το body weight training. Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε (στο σπίτι, την ύπαιθρο ή το γυμναστήριο), αρκεί να υπάρχει λίγος κενός χώρος. Γυμνάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κορμό, τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους, αυξάνετε το κάψιμο θερμίδων και χαρίζετε στο σώμα σας ενδυνάμωση μυών, ισορροπία και ευλυγισία.

Μπορεί η πρώτη ιδέα που σας έρχεται στο μυαλό να είναι τα push-ups και τα pull-ups, ωστόσο αυτού του είδους το πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνει επίσης squats, lunges, burpees, planks και mountain climbers. Γενικότερα δηλαδή, περιλαμβάνει ασκήσεις που το βάρος του σώματος σας παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κίνηση.

Το Bodyweight training συνήθως είναι ενσωματωμένο σε ένα πρόγραμμα HIIT, στη yoga, το CrossFit και την καλισθενική προπόνηση.

5. Προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση με βάρη αποτελεί για πολλούς ειδικούς μέρος ενός βασικού ολοκληρωμένου προγράμματος φυσικής δραστηριότητας σε κάθε επίπεδο ή φύλο. Ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα για 10 εβδομάδες μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 7%.

6. Εκπαιδευμένοι και έμπειροι fitness professionals

Για να ακολουθήσετε ένα σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον καταρτισμένο και έμπειρο γυμναστή που θα μπορέσει να σας προσφέρει ότι ακριβώς χρειάζεστε. Η επιλογή του απαιτεί προσοχή, αλλά αν γίνει σωστά θα μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο σας πιο γρήγορα.

7. Yoga

Μπορεί η yoga να ξεκίνησε για θρησκευτικούς λόγους στην Ινδία πριν από 5.000 περίπου χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές yoga, όπως power yoga, hot yoga, hatha yoga, yin yoga, Iyengar yoga, yogasthenics (yoga και καλισθενική), yogalates (yoga και pilates), Ashtanga, Anurara, Vinyasa, Kundalini, Kripalu, Sivananda, HIIT Yoga κλπ. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που δεν γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και πνευματική ανύψωση. Γίνεται με ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής, οι οποίες έχουν ως σκοπό την επιβράδυνση των σκέψεων και εν συνεχεία του καρδιακού ρυθμού, προωθώντας παράλληλα την συγκέντρωση και την ευγνωμοσύνη.

8. Προγράμματα γυμναστικής για μεγαλύτερους ενήλικες

Επειδή όλοι έχουν ανάγκη για άθληση και διατήρηση ενός υγιούς και γυμνασμένου σώματος, τα γυμναστήρια έχουν αρχίσει να δημιουργούν ειδικά προγράμματα για ανθρώπους άνω των 50 ετών. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχονται κατάλληλα προγράμματα για κάθε ηλικία προκειμένου να διατηρηθεί η δύναμη και η ευελιξία. Επίσης, αυτά τα προγράμματα βελτιώνουν την ισορροπία και αποτρέπουν πιθανές πτώσεις και τραυματισμούς. Μια ακόμη από τις μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική που αναμένεται λοιπόν να δούμε και στην Ελλάδα.

 

https://www.youweekly.gr
http://www.iatronet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s