παγκόσμιες ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μ.κ.ο. με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Στην Ελλάδα, μέλη της CSC είναι οι μ.κ.ο. Πράξις και Άρσις.

Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων αναγνωρίζουν την τεράστια ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το ζήτημα.

Έτσι, διοργανώνουν από κοινού  την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου,στην πλατεία Λευκού Πύργου  από τις 17:00 έως τις 20:00, μία εκδήλωση ενημέρωσης στην Πλατεία Λευκού Πύργου, που θα περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το «Mobile School» των δύο οργανώσεων, να παρακολουθήσει ένα εργαστήρι «Κοινωνικού Τσίρκου» από την ομάδα νεανικής δράσης Caravan της ΑΡΣΙΣ, καθώς και να συμμετέχει σε μαθήματα γκράφιτι της PRAKSIS.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «Mobile School» είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τον Βελγικό ομώνυμο οργανισμό, υποστηριζόμενο από τον οργανισμό ανεύρεσης ταλέντων Streetwize, για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Από το 2009, τη λειτουργία του «Mobile School» στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού η ARSIS με την PRAKSIS, ενώ αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work), που στηρίζεται σε δύο λειτουργίες (εκπαιδευτική και ψυχοσυναισθηματική) και έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. 

Το «Κοινωνικό Τσίρκο», από τη μεριά του, συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τις παραστατικές τέχνες, χρησιμοποιείται από την ΑΡΣΙΣ ως εργαλείο επαφής με ανθρώπους με αναπηρίες, πρόσφυγες, παιδιά και νέους, από ευάλωτες και μη κοινωνικές ομάδες. Κατά την ενασχόληση με την τέχνη του τσίρκου, ο συμμετέχων αναπτύσσει συγκεκριμένες σωματικές ικανότητες, ενώ παράλληλα έρχεται σε βαθύτερη επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό και την ομάδα. 

Τέλος, η τέχνη του γκράφιτι έχει εξελιχτεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντας τον χώρο σε εκατομμύρια νέους ανά τον κόσμο να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δώσουν σχήμα και χρώμα στα όνειρά τους. Έτσι, η PRAKSIS, με τη βοήθεια έμπειρων καλλιτεχνών, θα μάθει στα παιδιά τα μυστικά του γκράφιτι, βοηθώντας τα να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τα ταλέντα τους.

www.sansimera.gr
www.enallaktikos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: