Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε !

στις

”Θα έλεγε κανείς πως θα μπορούσε να είχε πάρει την απόφαση του νωρίτερα και πως θα είχε τον ανδρισμό να ανακοινώσει την απόφαση του στον περίγυρό του. Αλλά ο Άλαν Κάρσον ποτέ δεν σκότιζε τον μυαλό του για παρόμοια πράγματα.

Με άλλα λόγια, η σκέψη δεν είχε προκάμει να διαμορφωθεί καλά καλά στο μυαλό του ηλικιωμένου άνδρα όταν άνοιξε το παράθυρο του δωματίου του – ήταν στο ισόγειο του γηροκομείου που βρισκόταν στο Μάλμσεπινγκ της Σερμλαντ- το δρασκέλισε και βρέθηκε έξω από το πατάρι”

Έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Γιούνας Γιουνασον, του Σουηδού συγγραφέα, που πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες, κατακτώντας εύλογα τον τίτλο του best-seller.

Δευτέρα 3 Μαιού 2005. Είναι η μέρα των 100στών γενεθλίων του αγαπημένου μας Άλαν Κάρσον. Τα κανάλια, οι τοπικοί φορείς, το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος περιμένουν τον υπερήλικα για το πάρτυ. Όμως κάτι περίεργο συμβαίνει. Με τις καφές πιτζάμες και παντόφλες του, ο Αλαν πηδάει απ’το παράθυρο και ξεκινάει μια δεύτερη σουρεαλιστική ζωή!

You ‘re never too old

for an adventure

Η πλοκή της ιστορίας είναι συναρπαστική, ελκυστική, ενδιαφέρουσα. Σε πρώτο πλάνο παρακολουθούμε την ιστορία του Άλαν Κάρσον, ο οποίος αφού δραπετεύει τον Μαιο του 2005 από τον οίκο Ευγηρίας, καταφθάνει στον Σταθμό των Υπεραστικών. Εκεί θα συναντήσει ένα μέλος μιας εγκληματικής σπείρας Never Again, και θα …καβατζώσει την βαλίτσα του, που περιέχει για κακή του τύχη, 50 εκατομμύρια κορώνες. Ο νεαρός ΄΄Βίδας΄΄, μόλις αντιλαμβάνεται ότι έχασε την βαλίτσα παίρνει στο κατόπι τον Άλαν. Ο δεύτερος θα συναντήσει, κατεβαίνοντας στο σιδηροδρομικό σταθμό,  έναν μικροαπατεώνα τον Γιούλιους, τον πρώτο μέλος της δικιάς του συμμορίας…Τελικά, ο Άλαν θα γίνει δολοφονική μηχανή.Πτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται στις τέσσερις μεριές της Γης. Η αρχική αναζήτηση του αξιαγάπητου γέρου, γίνεται ένα ανήλεο κυνήγι ενός παράφρονα εγκληματία, όταν αποκαλύπτονται, εμμέσως μόνο, οι πράξεις του. Πέρα απ’την συμμορία, η οποία επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της, συμπεριλαβανομένου και του περιβόητου αιμοβόρου αρχηγού,για να ανακτήσει την βαλίτσα, καταδιώκεται απ’τον εισαγγελέα Ράνελιντ και τον επιθεωρητή Άρονσον, θεωρώντας ότι χτύπησαν ΄΄λαβράκι΄΄ . Η παρέα του Άλαν, ενός ήρωα βγαλμένου απ’τα χνάρια του Φορεστ Γκαμπ, αυγατίζει. Τώρα συμπληρώνεται απ’τον αιώνιο, σχεδόν 50άχρονο φοιτητή- παντογνώστη Μπένι, την όμορφη κυρά, μια 35 κοκκινομάλλα που προσφέρει στην παρέα κατάλυμα, τον Μπουσέ, αδερφό του Μπένι, τον  σκύλο Μάγκα και την Σόνια που είναι μικρός ….ελέφαντας! Ένα δείγμα θα ναι διαφωτιστικό. περι του τι πρόκειται να συναντήσουμε…

-Ας αρχίσουμε λοιπόν ,είπε ο Μπουσέ. ”Τα λεφτά που πήρα  είναι καθαρά λεφτά;”

-”Όχι καθόλου”, είπε ο Μπένι

-”Σας κυνηγάει η αστυνομία΄΄

-”Πιθανώς να μας κυνηγούν και κλέφτες και αστυνομικοί΄ είπε ο Μπένι, ”Αλλά κυρίως κλέφτες”

-Τι συνέβη με το λεωφορείο; Είναι εντελώς σμπαραλισμένο μπροστά

-Εμβολίσαμε έναν κλέφτη με μεγάλη ταχύτητα

-Πέθανε;

-Δυστυχώς όχι…Η κατάσταση του είναι σοβαρή αλλά σταθερή όπως λένε

-Τον έχετε φέρει μαζί σας

-Ναι δυστυχώς

-Τι άλλο πρέπει να ξέρω;

-”Τι να σου πω; Ίσως το ότι καθ΄οδόν φάγαμε άλλους δύο κλέφτες φίλους αυτού εδώ του μισοπεθαμένου τύπου. Όλοι περιμένουν να πάρουν πίσω τα πενήντα εκατομμύρια που ”έτυχε΄΄ να περιέλθουν στην κατοχή μας

-Πενήντα εκατομμύρια;

-Πενήντα εκατομμύρια. Μείον διάφορα έξοδα. Όπως το λεωφορείο εδώ, μεταξύ άλλων

-Και γιατί κυκλοφορείται με λεωφόρειο;

-Διότι έχουμε έναν ελέφαντα από πίσω

-Ελέφαντα

-Σόνια την λένε

-Ελέφαντα

-Ασιάτικο ελέφαντα… -Ελέφαντα… – Ελέφαντα

-Είναι και ο ελέφαντας κλεμμένος

-Μπα όχι

Ο Μπουσέ σώπασε πάλι για λίγο και έπειτα είπε

-Κοτόπουλο με πατάτες έχω στο φούρνο για βραδινό…

(σελ 240-241)

Όπως καταλάβετε, αυτό είναι το κλίμα που θα βρούμε στο μυθιστόρημα.

Μια κωμωδία του πολέμου και της πολιτικής :  ”Είναι μόνο δυο πράγματα που ξέρω να κάνω καλύτερα απ’τους άλλους. Το ένα να φτιάχνω ποτό από κατσικίσιο γάλα και το άλλο να κατασκευάσω ατομική βόμβα” (σελ 473)

Μέσα στις δυο προτάσεις περικλείεται όλη η κοσμοθεωρία του Άλαν, μιας καρικατούρας του Τζεις Μποντ που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οικοδόμηση της νέας τάξης πραγμάτων στην παγκόσμια σκηνή. Ο συγγραφέας, παράλληλα με την αφήγηση, εμβολίζει αναδρομικές ιστορίες της ζωής του αιωνόβιου, ενός βετεράνου ειδικού των βομβών και των εκρήξεων.

Η ζωή θα ήταν καλύτερη αν όλα τα λύναμε μ’ένα μπουκάλι βότκα

Απόλιτκ μορφή που κοιτάει να επιβιώσει όπου το στέλνει ο άνεμος, Ούτε Φασίστας, ούτε άκρατος καπιταλιστής, ούτε κομμουνιστής, Σκέτος άνθρωπος με modus vivendi ”Είναι όπως είναι, και θα γίνουν όπως θα γίνουν”.

”ότι κάποτε, πριν από πάρα πολύ καιρό, είχε δώσει τη Βόμβα στον Στάλιν και ότι αυτό ήταν λάθος,

διότι ο Στάλιν, αποδεδειγμένα δεν ήταν καλά στα μυαλά του…(σελ 473)”

Μέσα από την απλότητα και την ευθυμία του, θα αποδομήσει όλα τα κοινωνικοπολιτικά στρώματα, μηχανισμούς, θεσμούς και πιστεύω. Σιχαίνεται την πολιτική, αλλά πράττει πάντοτε με το συμφέρον του. Παιδί ενός φρενοβλαβούς πατέρα και μιας σκληρής μητέρας θα μείνει ορφανός από μικρός. Το μοναδικό του πάθος οι καταστροφές και οι εκρήξεις. Στο χωρίο του λογίζεται ως τρελός, Τον αποστειρώνουν, τον χώνουν φυλακή. Μετά όμως, αρχίζει το ταξίδι του χάρη στον ΄΄εκρηκτικό του ταλέντο΄΄… Θα καταλήξει στον Ισπανικό εμφύλιο, θα σώσει τον Φράνκο. Έπειτα στην Αμερική, με συνοδοιπόρο την τύχη και την αισιοδοξία, θα βρεθεί στο πρόγραμμα τους Λος Αλαμος, για την ατομική βόμβα, θα γευματίσει με όλη την ανφάν γκατέ της πολιτικής. Από τον Τρούμαν σε ένα μεξικάνικο μπαρ την μέρα που πεθαίνει ο Ρουσβελτ , τον Στάλιν και τον Ντε Γκώλ τον Μαιο του 68. Θα καταλήξει στα Γκουλάγκ μαζί με τον ετεροθαλή  αδερφό του Αινστάιν τον Χέμπερτ, που δεν του έμοιασε διόλου στο μυαλό. Θα ταξιδέψουν στην Κορέα του 1953, συναντώντας τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Κιμ ιλ Σουνγκ και τον 11 χρονο γιο του Κιμ Γιονκ Ιλ,. Θα σταλεί ως μυστικό πράκτορας στην Κίνα για να βοηθήσει τον Τσιάνγκ Κάι Σεκ, αλλά θα καταλήξει να σώσει από τα χέρια του, την Τσιάνγκ Τσινγκ γυναίκας του αντιπάλου του, του  Μάο! Περνάει και μια βόλτα από το Ιράν, σώζοντας τον Τσώρτσιλ από τους τζιχαντιστές, ενώ θα αράξει ως ευνοούμενος της προέδρου της Ινδονησίας στο Μπαλί γι αρκετά χρόνια…

Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι ΄΄Είχα μέσα μου λίγο τον Αλαν όταν ήμουν νέος και δεν με απασχολούσε τίποτα .Τον έχασα λόγω σκληρής δουλειάς και συζυγικών προβλημάτων, αλλά στην συνέχεια τον χρησιμοποίησα με τραβηγμένο τρόπο για να δημιουργήσω το βιβλίο .Όταν είμαι στις μαύρες μου τον σκέφτομαι, εμφανίζεται με τρόπο μαγικό πλάι μου και λέει 

Έλα, δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα τα πράγματα ” .Ενώ, όπως αποκαλύπτει, πηγή της έμπνευσης του, στάθηκε ο μεγαλύτερος προσωπικός του παραμυθάς, ο παππούς του!

Όπως καταλάβατε, στον Εκατοντάχρονο, θα παρελαύνει όλη η ελίτ του κόσμου, του 20 αιώνα. Θα κάτσουν, θα φάνε, θα τα πιουν και θα συζητήσουν  σαν παλιοί συμμαθητές με τον Άλαν. Αν και μορφές δοσμένες  κωμικά σαν σε  παρωδίας κάτω από τα πιο παράδοξα, υπερρεαλιστικά, τρελά γεγονότα, αναδύεται μια  γλαφυρότητα, συμπάθεια και ανθρωπιά όσο και η στάση του συγγραφέα για κάθε μορφή αυταρχισμού άνευ χρώματος. Η δράση και η πλοκή γοργή, διασκεδαστική. Η γραφή σε τρίτο, πλάγιο πρόσωπο, οξύνει τον κυνισμό, κάνοντας ρέον το ύφος και αναδεικνύοντας ευκολότερα τις σατιρικές πτυχές. Το βιβλίο είναι μια νότα αισιοδοξίας, ένα βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα με πάθος για την ζωή, για το μεγαλείο της, τα όνειρα και τις δυνατότητες της. Σε βγάζει με το γέλιο από τα τελματώδη, σκοτεινά υπαρξιακά προβλήματα  και περίπλοκες αυτοκαταστροφικές καταστάσεις, υιοθετώντας το δόγμα του ” Όλα είναι απλά”’, αρκεί να υπάρχει χαρούμενη διάθεση και αυθορμητισμός. Εξάλλου, όλοι έχουμε μια στάλα Άλαν- τρέλας μέσα μας!

Ο Άλαν μας θυμίζει, ότι ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρώσεις τα όνειρα σου, ακόμα και κάτω από τις δυσάρεστες και σκοτεινές συνθήκες. Μπορεί η ζωή να ναι εφήμερη αλλά η βλακεία- μερικών, όπως έλεγε ο Αινσταίν- απεριόριστη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s