Η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, καθώς θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 348.000 χλμ. Αυτό το χαρακτηριστικό της δίνει τον τίτλο της μεγαλύτερης πανσελήνου από το 1948. Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα είναι τόσο κοντά μας αναμένεται τον Νοέμβριο του 2034, όπως αναφέρει η NASA.
Yπερπανσέληνο ή supermoon ονομάζεται κάθε πανσέληνος που το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από το μέσο όρο της απόστασης του πλανήτη μας με το δορυφόρο του.
Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη.Καθώς η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, άλλοτε πλησιάζει τη Γη κατά 30.000 μίλια εγγύτερα (περίγειο) και άλλοτε απομακρύνεται (απόγειο).
Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και η Σελήνη είναι και στο περίγειο της, τότε έχουμε υπερπανσέληνο ή supermoon!
Ωστόσο το ότι μια πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη είναι θέμα οφθαλμαπάτης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι όταν η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως κτίσματα, δέντρα, κεραίες κτλ και τότε φαίνεται πιο μεγάλη.
Πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά σε ακτές φοβούνται πως θα υπάρξουν παλιρροιακά κύματα αλλά το πρακτορείο πρόβλεψης καιρού των ΗΠΑ καθησυχάζει τον κόσμο πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η αύξηση της στάθμης των νερών κατά λίγα εκατοστά.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να έχεις καλύτερη εικόνα του φαινομένου και του πραγματικού μεγέθους της πανσελήνου, είναι καλύτερα να επιλέξεις να το παρακολουθήσεις από ένα σημείο όπου η πανσέληνος θα βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.