παγκόσμιες ημέρες

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών καθιερώθηκε το 2007, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή (Π.Δ 1/07) και τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι σχετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες για να εξαρθεί η φιλανθρωπική δράση πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας μας.

Την αντίδρασή του στη γιορτή τιμής των εθνικών ευεργετών εξέφρασε το ΚΚΕ, με άρθρο του Ριζοσπάστη (26/9/2008).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, φέτος επιλέχθηκε να τιμηθεί ο ευεργέτης Παναγής Χαροκόπος, μια εξέχουσα προσωπικότητα του νησιού.

Ο Παναγής Χαροκόπος γεννήθηκε το 1835 στο χωριό Πλαγιά της Ερίσσου. Μετανάστης στη Ρουμανία από το 1855, με πρωτοποριακές αντιλήψεις και τόλμη πετυχαίνει και συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, στην Ρουμανία και στην Ελλάδα. Διακρινόμενος για τις ικανότητές του, χρημάτισε σύμβουλος του βασιλιά Καρόλου Α΄. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1899 και ασχολείται με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ενθυμούμενος, τη δύσκολη και στενόχωρη ζωή της μητέρας και των αδελφών του, θέλησε να δώσει διέξοδο και εφόδια στη γυναίκα, θέλοντας να ανυψώσει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά της. Πεθαίνει το 1911, στην Αθήνα, πριν ολοκληρώσει τα οράματά του, τα οποία διεκπεραιώνει με την διαθήκη του ο αδελφός του Σπυρίδων Χαροκόπος. Σε ιδιόκτητο κτίριο στο Δήμο Καλλιθέας, λειτουργεί το 1929 η Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας. Επίσης, ιδρύει στην Κεφαλονιά το Χαροκόπειο Εργαστήριο της κεντητικής τέχνης, σε δρόμο όπου φέρει το όνομα του ευεργέτη της γυναίκας και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το 1990 ιδρύεται το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο χαρακτήρας του οποίου έχει διευρυνθεί και σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα σπάνια ή μοναδικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Υπήρξε ένας μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης, αυτοδημιούργητος, εργατικός, ευφυής και γενναιόδωρος Κεφαλλονίτης.

 

Ethnikoi_Evergetes.jpg

https://www.sansimera.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: