Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Η Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφραστών (FIT) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να προβάλει τα αιτήματα του κλάδου και να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του επαγγέλματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταφραστών έχει ως μέλη της 80 οργανώσεις από 60 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 60.000 επαγγελματίες και διερμηνείς. Μέλη της FIT από την Ελλάδα είναι η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών και Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.Την εκδήλωση θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του νεοσύστατου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, κ. Φώτης Φωτόπουλος.

Oι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δημιουργικότητα στη μετάφραση της παιδικής λογοτεχνίας, των κόμικς, της ποίησης και των θεατρικών έργων και, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα, θα διερευνήσουν την ύπαρξή της ή μη στη μεταφραστική πρακτική στα συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

6:30 – 6:45 Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2016 από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, κ. Φώτη Φωτόπουλο.
6:50 – 7:30 «Γκρεμίζοντας τον Πύργο της Βαβέλ: Η μηχανική μετάφραση και το γλωσσικό φράγμα», Στέλιος Πιπερίδης και Βασίλης Μπαμπούρης.
7:30 – 7:45 Ερωτήσεις από το κοινό.
7:50 – 9:00 «Μετάφραση και δημιουργικότητα: Έννοιες ασύμβατες;» Χαρά Γιαννακοπούλου, Αβραάμ Κάουα, Γιώργος Κεντρωτής, Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη και Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου.
9:00 – 9:20 Ερωτήσεις από το κοινό.
9:20 – 9:30 Κληρώσεις και λήξη της εκδήλωσης.

https://www.sansimera.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s